Domain guard beschermt je .be-domeinnaam

Sommige domeinnamen zijn zo belangrijk of van zo’n grote waarde dat je er volledige controle over wilt hebben. Je wil er absoluut zeker van zijn dat er geen wijzigingen plaatsvinden zonder je expliciete akkoord. Daarom riep DNS Belgium Domain Guard in het leven, waarmee je je domeinnaam degelijk kunt beveiligen.

Wat doet Domain Guard?

Domain Guard zorgt ervoor dat je registrar de gegevens die verbonden zijn aan je domeinnaam niet zomaar kan aanpassen. Je domeinnaam kan dus ook niet verwijderd of getransfereerd worden.

Bij elke vraag om iets te wijzigen aan je domeinnaam of de gegevens die eraan verbonden zijn, neemt DNS Belgium contact op met een gemachtigde om toestemming te vragen.

Een 100% veilige oplossing

Het kan heel uitzonderlijk gebeuren dat een domeinnaam per ongeluk verwijderd wordt. Malafide personen proberen soms ook doelbewust om domeinnamen te kapen of te transfereren of de registratiegegevens aan te passen door bv. in te breken in het systeem van de registrar. Domain Guard vermijdt dergelijke scenario’s waardoor je er 100 procent zeker van bent dat je domeinnaam veilig is. Domain Guard verhindert dat:

 • je domeinnaamgegevens (bv.nameservers, DNSSEC -gegevens...) gewijzigd worden
 • jouw gegevens als domeinnaamhouder gewijzigd worden 
 • je domeinnaam getransfereerd wordt
 • je domeinnaam verwijderd wordt

Hoe vraag je Domain Guard aan?

Je kan Domain Guard enkel via je registrar aanvragen. 

 • je vult een aanvraagformulier in
 • je bezorgt dit aan je registrar, samen met de nodige bijlagen die aantonen dat je wel degelijk de eigenaar bent van de domeinnaam
 • in het formulier duid je één of meerdere gemachtigden aan die wij mogen contacteren als er toch een aanvraag tot wijziging aan de gegevens van de domeinnaam komt
 • de registrar bezorgt ons het formulier, waarop ook wij de geldigheid van de aanvraag nakijken

Wij bij DNS Belgium controleren onder andere:

 • of de opgegeven domeinnaamhouder overeenkomt met de registratiegegevens voor de domeinnaam,
 • of alle bijlagen meegestuurd werden, 
 • of het formulier werd ondertekend, 
 • of de opgegeven telefoonnummers correct zijn,
 • etc.

Als de aanvraag correct en volledig is, activeren we Domain Guard voor de gevraagde domeinnaam.  

Als de aanvraag niet correct of volledig is, nemen we contact op met je registrar om problemen (bv. ontbrekende documenten) op te lossen, zodat Domain Guard uiteindelijk toch kan worden geactiveerd.

Hoeveel kost het om Domain Guard te activeren?

De registrar die deze service aanbiedt, is vrij om te bepalen welke prijs hij hiervoor aanrekent.

Kan je Domain Guard tijdelijk opheffen?

Als je een domeinnaam die beschermd wordt door Domain Guard wil wijzigen en bv. de domeinnaamgegevens (bv. houder, nameserver ...) wil aanpassen, kan dat enkel wanneer de registrar ons een verzoek stuurt om Domain Guard tijdelijk uit te schakelen voor één of meerdere domeinnamen.

DNS Belgium neemt dan contact op met één van de gemachtigden met de vraag of we Domain Guard tijdelijk mogen uitschakelen voor deze domeinnaam. 

Eenmaal goedgekeurd, sturen we een e-mail naar de registrar en de domeinnaamhouder om de tijdelijke stopzetting van Domain Guard te bevestigen. 

Gedurende 48 uur kan de registrar dan elke wijziging aan de domeinnaam uitvoeren, behalve een transfer of een verwijdering. Dat kan enkel aangevraagd worden bij een volledige uitschakeling van Domain Guard. 

Na 48 uur of na een expliciete vraag van de registrar wanneer die klaar is met zijn wijzigingen, wordt Domain Guard weer actief.

Binnen het tijdsvak van een jaar kan je 4 tijdelijke deactivaties aanvragen.

Hoe wijzig je de gemachtigde persoon?

Wanneer je een nieuwe gemachtigde wil aanduiden, dien je hiervoor een wijzigingsformulier in bij je registrar.   

Hoe kan je Domain Guard stopzetten?

Domain Guard kan op elk moment worden stopgezet op verzoek van de domeinnaamhouder. Om dat te doen, moet je:

 • het beëindigingsformulier invullen 
 • het formulier ondertekenen
 • het formulier indienen bij je registrar, zodat deze het samen met de vereiste andere documenten aan ons kan bezorgen 

Wij controleren of alles in orde is, heffen Domain Guard op voor de gevraagde domeinnamen en informeren registrar en domeinnaamhouder.

Als je later toch opnieuw Domain Guard wilt voor dezelfde domeinnaam, moet die weer aangevraagd worden en betaal je opnieuw voor de activatie.