Andere klachten

Wanneer u geconfronteerd wordt met internetmisbruik wendt u zich, afhankelijk van de aard van de klacht, tot de FOD Economie of uw lokaal politiekantoor:

  • als u klachten heeft die gerelateerd zijn aan online handelspraktijken, wanneer u bijvoorbeeld denkt dat uw consumentenrechten geschonden worden bij aan- of verkopen op het internet, geeft u dit aan bij de FOD Economie. Ook in het geval van spam en fraude bij merken of producten dient u best een klacht in bij deze overheidsdienst via het meldpunt.

     
  • andere online misdrijven die strafrechtelijk vervolgd kunnen worden (bv. gevallen van ICT-criminaliteit zoals phishing, hacking en identiteitsdiefstal) geeft u aan bij uw lokale politie. Zij nemen de zaak verder op en indien er een onderzoek komt, voert de RCCU (Regional Computer Crime Unit) of de FCCU (Federal Computer Crime Unit) dit uit.


DNS Belgium heeft geen enkele bevoegdheid om kennis te nemen van klachten over de levering van ICT-diensten (zoals hosting, internettoegang, ontwikkeling van websites enzovoort), facturatie van deze diensten, problemen inzake spam, phising, hacking, illegale handelspraktijken en fraude of poging tot oplichting via websites.

Acties die DNS Belgium kan ondernemen m.b.t. .be-domeinnamen:

 

phishing

Ruime categorie van misleidende praktijken. Oplichters lokken u naar een website die een kopie is van een echte website en laten u aanmelden met login, wachtwoord en creditcardnummer. Zo beschikt de fraudeur over uw gegevens.

WHOIS

Zoekopdracht waarbij u informatie krijgt over de domeinnaamhouder, de registrar, de nameserver en de status van de domeinnaam.

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

SPAM

Verzamelnaam voor ongewenste e-mailberichten. 

FCCU

de Federal Computer Crime Unit. Dit is een onderdeel van de federale politie dat zich bezighoudt met de bestrijding van ICT-criminaliteit.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.

DNS

Domain Name System (Domein Naam Systeem) of Domain name server. Het wereldwijde DNS is het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.

RCCU

de Regionale Computer Crime Unit doet forensisch ICT-onderzoek van PC-apparatuur, andere gegevensdragers en kleine netwerken. De RCCU's onderzoeken de sporen van internetcriminaliteit en identificeren de daders.