Glossary

A (5) | B (2) | C (8) | D (4) | E (1) | F (2) | G (2) | H (2) | I (3) | M (1) | N (2) | P (2) | R (4) | S (3) | T (3) | U (2) | W (1)

ICANN

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, een vzw die wereldwijd verantwoordelijk is voor het beheer van domeinnamen.

NTIA

De afdeling van het Amerikaanse ministerie van Handel die zich over het domeinnaamsysteem ontfermt.

IANA

De Internet Assigned Numbers Authority is verantwoordelijk voor de wereldwijde coördinatie van een aantal zaken die voor het functioneren van het internet essentieel zijn: publiceren van de root-zonefile, het toewijzen en beheren van een aantal standaardnummeringen en pro

CENTR

Council of European National Top-level domain Registries, een vzw die de belangen verdedigt van de beheerders van de landcodes (ccTLD's).

U-label

Een U-label is de IDN-domeinnaam met de speciale karakters, zoals 'belgië.be'

A-label

Een A-label is de ASCII versie van een U-label, met andere woorden: een A-label gebruikt enkel ASCII karakters (A-Z, 0-9 en/of ‘-‘) om de domeinnaam weer te geven. Deze omzetting gebeurt automatisch door het registratiesysteem van DNS Belgium.

phishing

Ruime categorie van misleidende praktijken. Oplichters lokken u naar een website die een kopie is van een echte website en laten u aanmelden met login, wachtwoord en creditcardnummer. Zo beschikt de fraudeur over uw gegevens.

transfercode

De code die u nodig heeft om uw domeinnaam te verhuizen naar een andere registrar of om hem over te dragen naar een andere domeinnaamhouder. Deze code bestaat uit 5 groepjes van 3 cijfers.  

WHOIS

Zoekopdracht waarbij u informatie krijgt over de domeinnaamhouder, de registrar, de nameserver en de status van de domeinnaam.

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

server

Een programma of computer die diensten verleent aan andere computerprogramma’s en hun gebruikers.

authoritative servers

Name servers die DNS-opzoekingen effectief en rechtstreeks beantwoorden met een IP-adres, zonder zich te beroepen op opgeslagen (cached) informatie

cache

Opslagplaats waar gegevens worden bewaard voor een bepaalde tijdsduur.

registry

Organisatie die domeinnamen beheert. Registries beheren het register van domeinnamen binnen één (of meerdere) domeinextensie(s) zoals .be, .com, .org, .vlaanderen, enz.

registrant

De domeinnaamhouder, de persoon die het gebruiksrecht op een domeinnaam heeft. 

gTLD

Afkorting voor generic Top Level Domains. Zij verwijzen naar generieke of algemene domeinextensies. Zo verwijst .com naar commerciële activiteiten en .gov naar overheidsactiviteiten. 

ccTLD

Afkorting voor country code Top Level Domain. Domeinextensies die verwijzen naar landen zoals .be (België), .nl (Nederland), .fr (Franktijk), enz. Elk land heeft zijn eigen ccTLD.

cybersquatting

Malafide praktijk waarbij een cybersquatter domeinnamen registreert die identiek zijn aan o.m. bekende en geregistreerde merknamen of handelsnamen, met als doel de merknaamhouder of de handelaar te schaden of om de domeinnaam tegen een woekerprijs te verkopen.

SPAM

Verzamelnaam voor ongewenste e-mailberichten. 

malware

Verzamelnaam voor kwaadaardige en schadelijke software. Naast virussen, trojaanse paarden, wormen en spyware, horen ook root-kits en back-doors onder malware.

acquisitiefraude

Vorm van fraude waarbij men opdrachten voor advertenties werft, terwijl men niet van plan is die advertenties te plaatsen. Hier: telefonisch opdrachten werven voor extensies van bestaande webadressen voor een veelvoud van de normale prijs.

ccNSO

Country code Names Supporting Organisation; één van de 3 ‘supporting organisations’ van ICANN die bestaat uit registries van landcodes (ccTLD's). Stelt adviezen en ontwerpen op voor de ICANN Board.

GNSO

Generic Names Supporting Organisation;  één van de 3 ‘supporting organisations’ van ICANN die bestaat uit 6 constituencies; verdedigt belangen van de generieke top-leveldomeinen.

ASO

Address Supporting Organisation; één van de 3 ‘supporting organisations’ van ICANN. Adviseert ICANN over het toekennen en beheren van IP-adressen.

Nameserver

server die een domeinnaam omzet in een IP-adres. Als u een domeinnaam (bv. dnsbelgium.be)  voor de eerste keer in uw browser typt, vraagt uw computer aan de nameserver die verbonden is aan de website die u wil bezoeken, naar welk IP-adres te surfen.

FCCU

de Federal Computer Crime Unit. Dit is een onderdeel van de federale politie dat zich bezighoudt met de bestrijding van ICT-criminaliteit.

HTML

Hypertext Markup Language, is een taal die gebruikt wordt bij het opmaken van webpagina’s.

Browser

programma waarmee u webpagina’s kan bereiken en lezen. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari zijn enkele bekende browsers.

Front-end

wat zichtbaar is op een website, de bovenste laag of de ‘voorkant’ van een website waarmee de bezoeker rechtstreeks in contact komt. Voorbeelden zijn: het webdesign, afbeeldingen, lettertypes enz.

Back-end

onzichtbaar programma voor gebruikers die onrechtstreeks of rechtstreeks met de front-end interageren. 

Pharming

malafide praktijk waarbij een oplichter het verkeer met een bepaalde server ongemerkt omleidt naar een andere server. Zelfs al gebruikt u de juiste URL, toch komt u op de website van de oplichters terecht.

Typosquatting

variant van cybersquatting. De squatter registreert een domeinnaam die erg lijkt op een bestaande merknaam of handelsnaam waardoor verwarring ontstaat voor de eindgebruiker.

Spoofing

het stelen van de identiteit van een computer. Door een aantal technische aanpassingen kan een computer alle verkeer van en naar een andere computer onderscheppen.

CMS

staat voor Content Management Systeem en verwijst naar een webapplicatie die het mogelijk maakt voor gebruikers om op een eenvoudige manier gegevens en documenten op het internet te publiceren. Via dit systeem beheert u de inhoud van een website.

Cookie

klein tekstbestand dat door de server van een website in de browser van uw computer of uw mobiel toestel (smartphone, tablet, ...) wordt opgeslagen wanneer u een website bezoekt.

IP- adres

IP staat voor Internet Protocol. Computers, laptops, tablets, smartphones, servers, websites... krijgen allemaal een specifiek IP-adres. Dit uniek en identificerend nummer maakt het gemakkelijk voor elk geconnecteerd toestel op het internet om met elkaar te communiceren.

Pagina's