Historiek

In juni 1988 voeren EARN en Eunet het .be-domein in. Professor Pierre Verbaeten van de KU Leuven wordt de beheerder.
 
In maart 1993 krijgt de KU Leuven IP-connectiviteit. De nameserver voor .be wordt geïnstalleerd op computers van het departement Computerwetenschappen. De eerste .be-domeinnamen worden manueel geregistreerd in december 1993.
 
De vraag naar domeinnamen groeit; enkel namen die overeenkomen met de officiële benaming van een organisatie, bedrijf, de commerciële benaming of met een merknaam worden aanvaard. Elke aanvraag wordt gestaafd met officiële documenten.
In 1994 zijn er in totaal 129 .be-domeinnamen.
 
Op 2 februari 1999 richten ISPA België (Internet Service Providers Association), BELTUG (Belgium’s communication technology and services user Group) en Fabrimetal (het latere Agoria, de federatie van de technologische industrie) de vzw dns.be op met als doel het registreren van domeinnamen over te nemen van de K.U. Leuven. Op 16 maart 1999 wordt dns.be lid van centr, de vereniging van Europse ccTLD operatoren.

In januari 2000 neemt de VZW definitief de fakkel over van P. Verbaeten en de KU Leuven. De vzw bereidt zich voor op een totale omwenteling : de liberalisering van het .be-domein in december 2000 :

  • Het registratiesysteem wordt volledig geautomatiseerd
  • Firma’s die een contract afsluiten met DNS.be worden registrar en registreren en beheren hun domeinnamen in het automatisch registratiesysteem van DNS.be
  • Iedereen kan een .be-domeinnaam registreren volgens het principe “first come first served”
  • De jaarlijkse prijs voor een domeinnaam daalt van € 40 naar € 25

Bij de start van de liberalisering bedraagt het aantal domeinnamen 40.000. Na minder dan 3 weken is het aantal meer dan verdubbeld (eind december: 89.718).
Een jaar later verlaagt DNS.be de prijs naar € 10, en daarna nog eens naar € 6.
 
Vanaf oktober 2001 mogen domeinnamen van houder veranderen, met toestemming van beide partijen. Hiertoe voert DNS.be een nieuwe transactie in: de trade.
 
In september 2002 richt DNS.be samen met Zweden en Italië een consortium op om het .eu-domein te beheren volgens het model van .be. Het beheer van .eu wordt uiteindelijk ook toegekend aan Eurid, waarvan DNS.be deel uitmaakt.
 
In 2006 daalt de prijs van een .be-domeinnaam naar € 5 per jaar, 2 jaar later naar € 2,5.
 
In augustus 2010 lanceert DNS.be DNSSEC in de .be-zone. Vanaf oktober kan iedereen .be-domeinnamen registreren met DNSSEC.
 
Het transfersysteem van .be-domeinnamen wordt in het voorjaar van 2011 geautomatiseerd. Trade en transfer worden in één transactie verenigd en onmiddellijk uitgevoerd.
 
Begin 2012 wijzen de Vlaamse en Brusselse overheid respectievelijk het beheer van de gTLD’s  .vlaanderen en .brussels aan DNS.be toe. Zij dient hiervoor een aanvraag in bij ICANN.

Eveneens in 2012 implementeert DNS Belgium het IDNA2008, vanaf dan is het mogelijk om domeinnamen te registreren met letters met accenten, of met karakters van een ander alfabet. Lees meer over het IDN 

De nieuwe extensies .vlaanderen en .brussels worden in 5 verschillende fases gelanceerd in 2014. Uiteindelijk zijn beide extensies in 2015 voor iedereen beschikbaar, via het first come first served-principe.

In 2016 staat DNS Belgium mee aan de wieg van de geoTLD group, een internationale VZW die de digitale identiteit van steden en regio’s wil promoten.  

 

ICANN

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, een vzw die wereldwijd verantwoordelijk is voor het beheer van domeinnamen.

CENTR

Council of European National Top-level domain Registries, een vzw die de belangen verdedigt van de beheerders van de landcodes (ccTLD's).

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

server

Een programma of computer die diensten verleent aan andere computerprogramma’s en hun gebruikers.

gTLD

Afkorting voor generic Top Level Domains. Zij verwijzen naar generieke of algemene domeinextensies. Zo verwijst .com naar commerciële activiteiten en .gov naar overheidsactiviteiten. 

ccTLD

Afkorting voor country code Top Level Domain. Domeinextensies die verwijzen naar landen zoals .be (België), .nl (Nederland), .fr (Franktijk), enz. Elk land heeft zijn eigen ccTLD.

TLD

Top Level Domain, verwijst naar het hoogste niveau van een domeinnaam. In www.dnsbelgium.be is .be de TLD of domeinextensie. Er bestaan twee soorten domeinextensies: landextensies en generieke extensies.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.

DNS

Domain Name System (Domein Naam Systeem) of Domain name server. Het wereldwijde DNS is het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.

DNSSEC

(Domain Name System Security Extensions) is een beveiligingsuitbreiding op het DNS: het is bedoeld om te voorkomen dat internetcriminelen gebruikers ongemerkt omleiden naar nepsites.

Vragen?

Raadpleeg zeker onze FAQ pagina's!

Totaal aantal registraties