Misbruik bij .be-domeinnamen

DNS Belgium werkt samen met een aantal beveiligingsbedrijven en browserontwikkelaars om het .be-domein gezond en betrouwbaar te houden. Wanneer zij misbruik ontdekken bij een bepaalde .be-domeinnaam, verstuurt DNS Belgium automatisch een melding naar de domeinnaamhouder en zijn of haar registrar. Het is de taak van de domeinnaamhouder om de frauduleuze pagina’s te verwijderen.

Vaak is de domeinnaamhouder zich van geen kwaad bewust omdat hij of zij het slachtoffer van hacking geworden is. De domeinnaam wordt dan door derden gebruikt voor frauduleuze praktijken zoals phishing, malware, enzovoort. Op deze pagina leert u meer over verschillende vormen van misbruik op het internet.

In de meeste gevallen betekent zo'n melding ook dat de .be-website onbereikbaar is voor een heel aantal internetgebruikers omdat ze geblokkeerd wordt in de meeste browsers of omdat ze ontoegankelijk gemaakt wordt via antivirus programma's, browser plugins of blacklists.  Het is dus in uw belang als domeinnaamhouder dat u zo snel mogelijk passende maatregelen treft.

Welke stappen kunt u meteen ondernemen?

Als u een melding ontvangt van DNS Belgium over een misbruik van uw domeinnaam, raden we u aan zo snel mogelijk de frauduleuze pagina’s van uw website te verwijderen. In het slechtste geval moet u uw volledige website (tijdelijk) offline te halen.
 
Indien u niet zelf uw website beheert, kan uw hostingpartner of registrar u verder helpen. U vindt uw registrar door uw domeinnaam in te geven in de zoekbalk in de rechterkolom van deze pagina, of via deze link. Na het opzoeken van uw domeinnaam, klikt u op ‘WHOIS’ achter de .be-extensie. Zo komt u op een pagina terecht waar u alle informatie over uw domeinnaam vindt, waaronder de contactgegevens van uw registrar.

Heeft u vragen over het beheer van uw domeinnaam? Stel ze aan support@dnsbelgium.be  
LET WEL: DNS Belgium kan zelf niet helpen bij het verwijderen van frauduleuze pagina’s van uw website. Daarvoor moet u contact opnemen met uw hostingpartner of registrar.

Hoe kunt u toekomstig misbruik voorkomen?

Er zijn heel wat manieren om uw website te beschermen tegen hacking. Als u gebruik maakt van een CMS om uw website te beheren, zorg dan dat het steeds up-to-date is. Daarnaast kiest u best voor sterke wachtwoorden voor het beheer van uw website. Maak op regelmatige tijdstippen een backup van uw website.  Als u slachtoffer van een hack geworden bent, kan u snel een vorige versie van de website terugzetten.

De technische opzet van uw website is ook bepalend voor de veiligheid ervan. Neem zeker contact op met uw hostingpartner of registrar als u vragen heeft over het beveiligen van uw website.

phishing

Ruime categorie van misleidende praktijken. Oplichters lokken u naar een website die een kopie is van een echte website en laten u aanmelden met login, wachtwoord en creditcardnummer. Zo beschikt de fraudeur over uw gegevens.

WHOIS

Zoekopdracht waarbij u informatie krijgt over de domeinnaamhouder, de registrar, de nameserver en de status van de domeinnaam.

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

malware

Verzamelnaam voor kwaadaardige en schadelijke software. Naast virussen, trojaanse paarden, wormen en spyware, horen ook root-kits en back-doors onder malware.

Browser

programma waarmee u webpagina’s kan bereiken en lezen. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari zijn enkele bekende browsers.

CMS

staat voor Content Management Systeem en verwijst naar een webapplicatie die het mogelijk maakt voor gebruikers om op een eenvoudige manier gegevens en documenten op het internet te publiceren. Via dit systeem beheert u de inhoud van een website.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.

DNS

Domain Name System (Domein Naam Systeem) of Domain name server. Het wereldwijde DNS is het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.

Vragen?

Raadpleeg zeker onze FAQ pagina's!

Totaal aantal registraties