Preventie

Hoe voorkomen dat vertrouwelijke gegevens OP uw pc toegankelijk zijn voor derden?

Waar op letten?

Vertrouw altijd uw gezond verstand als u twijfelt of sommige vragen terecht zijn. Vertrouwelijke informatie geeft u niet door via het internet. Wachtwoorden geeft u niet door, net zoals u dat met bankinformatie niet doet.

Vervelende/gevaarlijke e-mails

Mails zijn niet altijd wat ze lijken:

  • E-mails die vragen om uit te schrijven uit een mailinglijst. Check of het bericht uitgaat van een betrouwbare informatiedienst. Ga enkel op de vraag in als u zich wel degelijk ingeschreven heeft op deze mailinglist, en u zich nu wenst uit te schrijven. Anders bevestigt u enkel aan de spammer dat uw e-mailadres wel degelijk bestaat en bruikbaar is om nog meer spam te ontvangen.
  • E-mails die geld vragen. Krijgt u een mail met een onwaarschijnlijk verhaal, waarin u een som geld beloofd wordt in ruil voor uw medewerking, wees dan op uw hoede. Dit is waarschijnlijk een poging tot oplichting.
  • E-mails met attachments (extensies). Kijk hiermee uit. U weet nooit wie de afzender is. Hij kan immers het e-mailadres van een van uw vrienden/kennissen hebben gestolen. Zowat alle extensies kunnen potentieel gevaarlijk zijn, zelfs foto's en video's.

Beveiligde websites

Meer en meer websites hebben een beveiligde verbinding. In de adresbalk staat https:// in plaats van http://. De informatie van en naar de website wordt dan automatisch versleuteld.
Om deze beveiligde verbinding tot stand te brengen, wordt er gebruik gemaakt van een certificaat. Dit certificaat controleert of de website effectief wordt beheerd door het bedrijf dat eigenaar is van het certificaat.
U kan de details van het certificaat bekijken door op het slotje naast de adresbalk bovenaan uw browser te klikken. Er zijn ook certificaten die de adresbalk groen laten kleuren als de beveiliging in orde is. De meeste websites voor internetbankieren gebruiken dit bijvoorbeeld.

Het belang van een goed wachtwoord

U gebruikt een wachtwoord om uw e-mail te raadplegen, om in te loggen op social media websites, om uw facturen online te raadplegen, ... Het is dus belangrijk om goede wachtwoorden te kiezen.

 
Enkele tips voor het veilig omgaan met uw wachtwoord:
  • Verzin voor al uw online activiteiten een nieuw wachtwoord
  • Kijk uit om het wachtwoord van uw e-mailaccount ook te gebruiken om uzelf online te registreren (vaak aan de hand van uw e-mailadres).   
  • Let erop om uw wachtwoord nooit via e-mail of telefoon door te geven, ook niet wanneer het verzoek van een betrouwbaar bedrijf of persoon komt. Een bankinstelling, een helpdesk, … zal nooit naar uw wachtwoord vragen om u verder te helpen.
  • Kijk uit dat niemand met u meekijkt als u uw wachtwoord intypt.   
  • Schrijf uw wachtwoord niet op een papiertje dat rondslingert in de buurt van uw computer.  
  • Sla uw wachtwoorden niet op in uw browser. Zo kan iedereen die uw computer gebruikt, uw opgeslagen wachtwoorden voor deze sites gebruiken.

Browserkaping

Vele sites gebruiken scripts (javascript, activeX, …) om online diensten of data aan te bieden. Toch kunnen deze kleine programma's ook misbruikt worden om uw computer te infecteren. Klik dus niet zomaar op installeren als er een pop-up venster verschijnt.

IRC/Skype/ICQ

Veel van de online communicatie programma’s laten toe om programma's en foto's uit te wisselen. Op deze manier kan ook spyware of andere malafide software op uw computer geïnstalleerd worden. Accepteer dus niet zomaar van iedereen bestanden. Zorg ervoor dat u de uitgewisselde files voor het openen eerst door uw virusscanner laat controleren.

Hoe kan u uzelf nog beter beschermen?

 

SPAM

Verzamelnaam voor ongewenste e-mailberichten. 

Browser

programma waarmee u webpagina’s kan bereiken en lezen. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari zijn enkele bekende browsers.

Vragen?

Raadpleeg zeker onze FAQ pagina's!

Totaal aantal registraties