Safebrowsing.be

Criminelen maken steeds meer misbruik van het internet. Daarom is DNS Belgium gestart met safebrowsing.be, een gratis dienst aan de houders van een .be-, .brussels- of .vlaanderen-domeinnaam. Dagelijks controleren wij verschillende “abuse”-lijsten. Wij zoeken naar domeinnamen met een van onze extensies die in deze lijsten voorkomen. Wanneer wij een domeinnaam vinden die in één van de lijsten voorkomt sturen wij de domeinnaamhouder een waarschuwing dat zijn website misbruikt wordt of gehackt is. Deze mail bevat een link naar www.safebrowsing.be, waar de eigenaar kan zien om welke domeinnaam dat het gaat.

Wat moet u doen indien u een e-mail van safebrowsing.be heeft gekregen?

In de e-mail van safebrowing.be zal u een link aantreffen die u naar de website safebrowsing.be brengt. Op deze site kunt u nakijken welke domeinnaam geïnfecteerd is.
Wanneer uw website gehackt is neemt u best de volgende maatregelen:

  1. Neem contact op met de beheerder van uw website. Hij kan u het beste helpen met het opsporen en verwijderen van de geïnfecteerde bestanden. Het is belangrijk dat alle geïnfecteerde bestanden verwijderd worden.
  2. Verander alle wachtwoorden van uw hosting account zodat de criminelen niet meer binnen geraken met de oude gegevens.
  3. Zorg ervoor dat de laatste updates geïnstalleerd zijn van het CMS dat u gebruikt.

CMS

staat voor Content Management Systeem en verwijst naar een webapplicatie die het mogelijk maakt voor gebruikers om op een eenvoudige manier gegevens en documenten op het internet te publiceren. Via dit systeem beheert u de inhoud van een website.

Hosting

huur of verhuur van een fysieke ruimte voor een webserver die permanent met het internet is verbonden. Een Internet Service Provider biedt deze dienst bijvoorbeeld aan.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.

DNS

Domain Name System (Domein Naam Systeem) of Domain name server. Het wereldwijde DNS is het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.