Cybercriminelen misbruiken vrijgekomen domeinnamen

12.01.2018

Alweer opschudding in cyberland. Bij het begin van het nieuwe jaar kwam bij onze noorderburen aan het licht dat tamelijk wat domeinnamen van lokale politici in de handen van cybercriminelen terechtgekomen waren.  

Mensen die de websites van enkele lokale politici bezochten, belandden bij allerhande malafide webwinkels die erop gericht waren mensen geld en gegevens afhandig te maken. Enkele afdelingen van de VVD, de Nederlandse liberalen, leken daardoor een handeltje in Italiaans damessandalen te zijn begonnen. De site van een lokale PvdA-afdeling leidt naar een webshop van portemonnees van het merk Diesel.

Denk eraan uw domeinnaam te verlengen

Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf gaat het om domeinnamen die aanvankelijk legitiem werden gebruikt door de getroffen politici. Maar omdat die hun domeinnamen op een gegeven moment niet meer verlengd hadden, werden ze weer beschikbaar op de markt en konden domeinnamen door om het even wie geregistreerd worden.

Wat in Nederland gebeurde, impliceert niet dat elke vrijgekomen domeinnaam wordt opgekocht door mensen met malafide bedoelingen. Maar het illustreert nog maar eens dat het tot misbruik kan leiden. ‘Internetcriminelen kopen domeinnamen op om er webwinkels op te zetten die alleen bedoeld zijn om mensen op te lichten’, aldus Marc Noët van internetbedrijf Dataprovider. Een webshop is volgens hem de beste en meest gebruikte manier om mensen hun creditcard-gegevens te ontfutselen.

Vergeet uw e-mailadres niet

Aan een domeinnaam zijn meestal ook persoonlijke e-mailadressen gekoppeld. Wie een vrijgekomen domeinnaam koopt, kan dus ook die e-mailadressen gaan gebruiken. Het is nog geen jaar geleden dat – eveneens in Nederland – ophef ontstond toen ethisch hacker Wouter Slotboom een aantal verlopen domeinnamen van de Nederlandse politie had geregistreerd en zo anderhalf jaar lang vertrouwelijke politieberichten in zijn mailbox kreeg.

Misschien heeft u een goede reden om domeinnaam niet langer te verlengen: uw firma is van naam gewijzigd of opgehouden te bestaan. En mogelijk vindt u het in eerste instantie niet zo erg dat uw oude domeinnaam terug beschikbaar wordt, maar de gevolgen kunnen groot zijn wanneer die in handen komt van cybercriminelen en u heel wat imagoschade bezorgen.

Experts raden dan ook aan de domeinnamen die u niet meer gebruikt toch nog een aantal jaren te blijven registreren. Een kleine moeite en een kleine kost, die u heel wat zorgen kan besparen.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.
Veiligheid