Een domeinnaam 2e hands kopen en verkopen: de do's-and-don'ts

07.12.2016

U hebt ongetwijfeld de tot de verbeelding sprekende verhalen gehoord van mensen die ooit een domeinnaam voor een habbekrats geregistreerd hebben, en later verkochten voor duizelingwekkende bedragen. Maar is dat wel wettelijk toegelaten? Hoe kan u uw domeinnaam verkopen, en hoe gebeurt de overdracht?

Domeinnamen als beleggingen: de verhalen

Wist u dat sommige mensen kapitalen verdiend hebben door al heel vroeg een domeinnaam met een bepaald algemeen woord (zogenaamd generische term) te registreren, en dan voor veel geld te verkopen? De getallen zijn duizelingwekkend. Dit is de top 5 tot op heden:

  • Insurance.com: $35,6 miljoen (2007)
  • VacationRentals.com: $35 miljoen (2007)
  • PrivateJet.com: $30,18 miljoen (2012)
  • Internet.com: $18 miljoen (2009)
  • 360.com: $17 miljoen (2015)


Bij Wikipedia vindt u de volledige lijst met alle domeinen die voor meer dan 3 miljoen dollar verkocht werden.

Wat is toegelaten?

In principe is de registratie van een domeinnaam om puur speculatieve redenen niet toegelaten. Het is immers de bedoeling dat u uw domeinnaam ook daadwerkelijk gebruikt - om een website te hosten, voor een e-commerce of een app. Maar niemand zal het u kwalijk nemen indien u een domeinnaam registreert omdat u plannen hebt voor een bepaald project in de toekomst. Vaak is het de eerste stap die mensen zetten om hun eigen zaak te starten.

Er zijn echter tal van legitieme redenen waarom u uw domeinnaam zou overdragen aan een derde partij. Heeft een derde  concrete plannen voor een project waarvoor uw domeinnaam ideaal zou zijn, dan is het perfect begrijpelijk dat u uw domeinnaam overdraagt aan die ander, mits een zekere vergoeding. Wil u uw bestaand project stopzetten, dan kan u dat project met bijhorende domeinnaam ook te koop aanbieden.  

Omgekeerd kan ook: is de domeinnaam die uitstekend zou passen bij uw project niet meer vrij, maar maakt de huidige eigenaar niet echt gebruik van die domeinnaam, dan kan u hem contacteren om tot een akkoord te komen over de modaliteiten van een overdracht. Via de Whois-functie komt u te weten wie de huidige eigenaar is. Via onze website kan u opzoeken wie de huidige eigenaar is van een .be-, .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam.

Opgelet met merken!

Pas op met geregistreerde merken: u mag bijvoorbeeld geen .be-, .vlaanderen- of .brussels-variant registreren van een gedeponeerd merk, dus geen coca-cola.vlaanderen of disney.brussels. Doet u dit toch, en probeert u deze domeinnaam te verkopen aan de merkhouder, dan maakt u zich schuldig aan cybersquatting. Het copyright agentschap van de Verenigde Naties, World Intellectual Property Organization (WIPO) en het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (CEPINA) hebben voor dergelijke gevallen een arbitragesysteem. Ook het gebruik van merken in combinatie met andere woorden zoals apple-winkel.be is streng gereglementeerd.

Domeinnamen met generische woorden, zoals schoenen.be, tapijten.be, kinderoppas.be, kan u zonder probleem al dan niet tegen betaling overdragen aan derden, wanneer u uw plannen voor uw project wijzigt.

Hoe verkoopt u uw domein?

Indien u uw project wil stopzetten en de domeinnaam (tegen vergoeding) wenst over te dragen, dan kan u op verschillende manieren bekend maken dat u bereid bent tot een overdracht.

Vermeld niet op de website van uw bestaand project, uw webwinkel of uw webdienst,  dat de domeinnaam te koop staat. Dit doet afbreuk aan de geloofwaardigheid van uw project en ondermijnt het vertrouwen van uw klanten.

Zo gaat u best te werk:

  • Benader andere partijen die een gelijkaardig project hebben, en bied hen de domeinnaam aan.
  • Hebt u nog geen website op deze domeinnaam, maak dan een zogenaamde "parkeerpagina" aan, met de vermelding dat de domeinnaam te koop is.
  • Via gespecialiseerde veilinghuizen kan u uw domein openbaar laten verkopen. Best bepaalt u wel een minimum verkoopprijs.

De eigenlijke overdracht

Na met een derde partij een akkoord afgesloten te hebben voor de overdracht van uw domeinnaam, al dan niet tegen een vergoeding, dient de échte overdracht nog uitgevoerd te worden. De procedure daarvoor wordt bepaald door de Registry, de organisatie die de domeinextensie beheert, en kan dus verschillen.

Zo is DNSBelgium.be de registry voor de .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen. Op onze website vindt u de juiste procedures voor de overdracht van een .be domeinnaam en voor de overdracht van een .vlaanderen of .brussels domeinnaam. Voor de exacte procedures bij andere domeinextensies gaat u best te rade bij uw registrar.

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

registry

Organisatie die domeinnamen beheert. Registries beheren het register van domeinnamen binnen één (of meerdere) domeinextensie(s) zoals .be, .com, .org, .vlaanderen, enz.

cybersquatting

Malafide praktijk waarbij een cybersquatter domeinnamen registreert die identiek zijn aan o.m. bekende en geregistreerde merknamen of handelsnamen, met als doel de merknaamhouder of de handelaar te schaden of om de domeinnaam tegen een woekerprijs te verkopen.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.
Internet business