Kinderen veilig op het internet

25.08.2017

Onze kinderen groeien op met smartphones, tablets en dus ook met het internet. Ze zijn nog peuters wanneer ze vaardig spelletjes spelen op de telefoon van hun ouders. Op de lagere school leren ze met de pc werken en als ze naar de middelbare school gaan, krijgen ze in veel gevallen hun eerste smartphone. Hoe zorg je er als ouder voor dat je kind veilig is op het internet en niet overspoeld wordt met content die niet voor hen bedoeld is?

Ouderlijk toezicht instellen

In de eerste plaats kan je ouderlijk toezicht inschakelen op de toestellen die je kind gebruikt. Je kan per gebruiker afzonderlijke instellingen aanpassen en bijvoorbeeld per dag tijdslimieten instellen om de momenten waarop je kinderen zich aanmelden te controleren. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat kinderen op weekdagen of tot laat op de avond surfen. Als ze aangemeld zijn, worden ze automatisch afgemeld wanneer de toegewezen tijd verstrijkt. Je kunt met ouderlijk toezicht ook de toegang tot bepaalde spelletjes beperken en specifieke programma's toestaan of blokkeren.

Kindvriendelijke browsers

Met ouderlijk toezicht bescherm je je kinderen maar gedeeltelijk tegen content op het internet waarvan je liever hebt dat ze die niet te zien krijgen. Dat kan wel met bepaalde browser die speciaal voor kinderen ontwikkeld werden. Voor de allerkleinsten is er bijvoorbeeld Kibro of MyBee. Grotere kinderen kunnen dan weer op Kidiso of KidZui terecht. Dergelijke browsers zorgen ervoor dat je kinderen binnen de browseromgeving blijven en dus niet op verkeerde plekken komen.

Ze werken meestal met een whitelist van een beperkt aantal websites die kinderen kunnen bezoeken. Content die schadelijk is, wordt uiteraard geweerd. Als ouder kan je altijd voorstellen om bepaalde websites aan de whitelist te laten toevoegen. Die browsers zijn vooral een goede oplossing voor kleine kinderen. Eenmaal ze wat ouder zijn, kunnen ze natuurlijk gemakkelijk hun weg vinden buiten die browsers. Kinderen worden snel tech-savvy en zullen internetfilters en instellingen omzeilen als zij dat echt willen.

Maak je kinderen bewust van de risico’s

Daarom is het ook belangrijk dat je je kinderen niet alleen tips geeft, waarmee ze zichzelf beschermen op het internet, maar hen ook leert kritisch om te gaan met wat ze er zien en lezen. En hen bewust maakt van bepaalde risico’s die het internet met zich meebrengt. Wanneer kinderen goed beseffen waarom ze op het internet beter geen contact hebben met vreemden en bijvoorbeeld paswoorden niet horen door te geven, zullen ze ook beter uitkijken.

Childfocus geeft op zijn website talloze tips voor kinderen en ouders en ondersteunt ook het initiatief Veilig online dat gezinnen helpt om nieuwe media correct te gebruiken. 

Browser

programma waarmee u webpagina’s kan bereiken en lezen. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari zijn enkele bekende browsers.
Veiligheid