Stabiliteit in de .be-zone

12.03.2015

Naar jaarlijkse gewoonte stellen we een rapport op over de evolutie van het .be-domein. In het jaarverslag over 2014 valt vooral de stabiliteit op.

Het .be-domein bestaat al een hele tijd en de jaarlijkse nettogroei is in dalende lijn, wat volgens de verwachtingen is van een extensie met die leeftijd. Op termijn zullen we hier een stagnatie zien. Toch verwachten we in 2015 nog een lichte nettogroei. Op basis van het totaal aantal actieve domeinnamen, eindigde .be in 2014 net in de top 10 van Europese ccTLD’s (.eu buiten beschouwing gelaten). Dat was ook in 2013 het geval.

Verder valt in de cijfers dus vooral de stabiliteit op: de meeste cijfers liggen in lijn met die van de laatste jaren en ook dat is sprekend voor een volwassen extensie. Vlamingen registreren met voorsprong de meeste .be-domeinnamen. In de algemene vergelijking tussen bedrijven en particulieren hebben bedrijven veruit de meeste registraties op hun naam.

In 2014 waren er opnieuw iets minder domeinnamen in handen van buitenlandse registrants, maar tegelijkertijd daalt het marktaandeel van .be bij Belgen ook licht. Dat is te verklaren door het feit dat meer Belgen naast een .be ook andere extensies registreren, met .com op de tweede plaats.

Bekijk het volledige jaarverslag hier.

ccTLD

Afkorting voor country code Top Level Domain. Domeinextensies die verwijzen naar landen zoals .be (België), .nl (Nederland), .fr (Franktijk), enz. Elk land heeft zijn eigen ccTLD.
.be
DNS Belgium