Registrar worden

DNS Belgium heeft de nieuwe gTLD's .vlaanderen en .brussels voor een periode van 10 jaar in concessie. Ook deze extensies zullen we enkel via registrars aanbieden, DNS Belgium treedt zelf niet op als registrar. Er zijn echter heel wat verschillen met het beheer van een ccTLD zoals .be.

  • ICANN bepaalt in grote mate de voorwaarden voor het beheer en de te volgen procedures (bv. bij 'transfer domeinnaam')
  • Enkel ICANN-geaccrediteerde registrars kunnen .vlaanderen en .brussels rechtstreeks aanbieden. Zij moeten bovendien met ICANN de RAR contractversie 2013 afgesloten hebben. ICANN-geaccrediteerde registrars kunnen nadien een contract afsluiten met DNS Belgium voor de gewenste gTLD. Momenteel zijn 3 Belgische en een 50-tal buitenlandse .be-registrars door ICANN geaccrediteerd.
     

Hoe ICANN-geaccrediteerd worden?

Om ICANN-geaccrediteerd te worden, moet u een aantal technische fases doorlopen, een contract afsluiten met ICANN en de nodige fees betalen.
Meer informatie hierover vindt u op de website van ICANN.
 

Wilt u graag .vlaanderen of .brussels aanbieden maar u bent geen ICANN-geaccrediteerde registrar?

Als u .vlaanderen en.brussels wil aanbieden, kan u daarvoor aankloppen bij deze ICANN-geaccrediteerde registrars en reseller van hen worden. Als u een contractuele band met ons heeft als .be-registrar en u biedt .vlaanderen en .brussels aan als reseller, dan nemen wij u mee op in de lijst van registrars/resellers op onze website.

Hoe?

  • Contacteer een van de ICANN-geaccrediteerde registrars en verifieer of jullie kunnen samenwerken voor .vlaanderen en .brussels.
  • Contacteer ons om u aan te melden als reseller, zodat wij u kunnen opnemen in onze lijst met verkoopspunten. Dit kan door een e-mail te sturen naar support@dnsbelgium.be. Vermeld hierbij ook de ICANN-geaccrediteerde registrar waarmee u een overeenkomst heeft.
  • De support officer checkt of u een .be-registrar bent en dus of u een contractuele band met ons heeft.
  • Als dit in orde is, checkt de support officer of de vermelde ICANN-geaccrediteerde registrar een contract heeft met ons voor .vlaanderen en .brussels.
  • Als dit in orde is, vraagt de support officer u om een bewijs te leveren dat aantoont dat u  reseller bent bij de vermelde ICANN-geaccrediteerde registrar. Dat kan bijvoorbeeld via een  kopie van het contract of een bevestiging van de ICANN-geaccrediteerde registrar.
  • Als dit in orde is, wordt u toegevoegd aan de lijst met verkoopspunten voor .vlaanderen en .brussels, samen met de ICANN-geaccrediteerde registrars en andere resellers.

ICANN

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, een vzw die wereldwijd verantwoordelijk is voor het beheer van domeinnamen.

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

gTLD

Afkorting voor generic Top Level Domains. Zij verwijzen naar generieke of algemene domeinextensies. Zo verwijst .com naar commerciële activiteiten en .gov naar overheidsactiviteiten. 

ccTLD

Afkorting voor country code Top Level Domain. Domeinextensies die verwijzen naar landen zoals .be (België), .nl (Nederland), .fr (Franktijk), enz. Elk land heeft zijn eigen ccTLD.

TLD

Top Level Domain, verwijst naar het hoogste niveau van een domeinnaam. In www.dnsbelgium.be is .be de TLD of domeinextensie. Er bestaan twee soorten domeinextensies: landextensies en generieke extensies.

DNS

Domain Name System (Domein Naam Systeem) of Domain name server. Het wereldwijde DNS is het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.

Vragen?

Raadpleeg zeker onze FAQ pagina's!

Totaal aantal registraties