Inspiratie en tips

Wat bepaalt de prijs van een domeinnaam?

09 juni 2021

Er zit nogal wat variatie in de prijzen voor domeinnamen. Waardoor komt dat? Hieronder leggen we uit waarom.

  • De extensie: Een belangrijke onderscheidende factor is de extensie waaronder je jouw domeinnaam wil registreren. Sommige extensies zijn zeer goedkoop of zelfs gratis. Aan anderen kan daarentegen best een pittig prijskaartje hangen. De uitschieter hierbij is de businessextensie .inc waar je rond de 3100 euro per jaar moet voor neertellen. Nog duurder is .makeup met een startprijs van bijna 10000 euro, al kan deze enkel gebruikt worden voor professionele doeleinden in de cosmetische industrie. Voor een .be-domeinnaam betaal je per jaar gemiddeld 19,65 euro, met schommelingen tussen de 5 en de 50 euro.
  • De beschikbaarheid: Is een domeinnaam met een bepaalde extensie nog vrij, dan betaal je de standaardprijs. Is die al ingenomen en wil je deze overnemen, dan betaal je flink wat meer, afhankelijk van hoe fel gegeerd de naam is.
  • De diensten verbonden aan je domeinnaam: Een andere verklaring voor het prijsverschil zijn de extra diensten die je bij je domeinnaam krijgt. En die kunnen verschillen per registrar (domeinnaamverkoper). Sommige onder hen werken met een pakketprijs, inclusief hosting en verschillende e-mailadressen. Anderen plakken enkel een prijs op de registratie van de domeinnaam en rekenen extra’s aan voor je e-mailadres of website. Wij gidsen je tot bij de ideale registrar voor de diensten die jij nodig hebt.
  • Tijdelijke promoties: Veel hostingbedrijven voeren campagnes om nieuwe klanten aan te trekken. Vaak doen ze dat door de prijs van de registratie van een domeinnaam voor het eerste jaar te verlagen of een pakket aan te bieden waarbij verschillende diensten (domeinnaam, e-mail, website, …) gebundeld worden en aan een verlaagde prijs aangeboden worden.

Een gouden tip? Kijk eerst rond en vergelijk de prijzen tussen de verschillende aanbieders voordat je jouw naam registreert. Hou daarbij rekening met de extra opties die aangeboden worden bij de registratie van je domeinnaam.

Meer tips voor het bepalen van jouw domeinnaam vind je in ons stappenplan.