Domeinnaam reserveren en registreren: 3 stappen

18 mei 2021

Je wil een domeinnaam reserveren en registreren? Dan moet je eerst en vooral op zoek naar een naam voor je zaak. Heb je een naam gevonden, reserveer en registreer dan snel je domeinnaam. Met dit stappenplan kan je onmiddellijk aan de slag!
 

Domeinnaam registreren? Stap 1: check de beschikbaarheid

Heb je een sterke domeinnaam gevonden? Controleer dan eerst of deze nog beschikbaar is via de domeinnaam checker.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Domeinnaam registreren? Stap 2: kies je extensie

De keuze van je extensie kan je doelgroep verduidelijken en zorgt ervoor dat je je online beter kan positioneren. Er zijn verschillende mogelijkheden. Kies je voor .be, .vlaanderen of .brussels? Of zie je het groots en ga je meteen voor .com en .eu? Je kan er ook voor kiezen meerdere extensies te registreren. Dit artikel helpt je bij je keuze.

Domeinnaam registreren? Stap 3: registreer je domeinnaam

Je hebt al wel een idee, maar bent nog niet van plan je zaak onmiddellijk op te starten? Registreer je domeinnaam dan al vast. Je hoeft nog geen website uit te bouwen, maar op deze manier ben je wel zeker van jouw plekje op het web wanneer je klaar bent voor de start. Kies een registrar en koop je domeinnaam. Die wordt nu één jaar lang voor jou gereserveerd.

Wil je vandaag nog aan de slag, dan kan dat via dezelfde procedure: kies een registrar en koop je gekozen domeinnaam. Vervolgens krijg je de keuze tussen verschillende pakketten: wil je bijvoorbeeld je eigen gepersonaliseerde e-mailadres of website? Het kan allemaal. Een eenvoudige site maak je makkelijk zelf. Voor een complexe e-commerce website raadpleeg je beter een specialist.

Op zoek naar een geschikte domeinnaam? Enkele tips.

Je domeinnaam is meestal (een afgeleide van) je bedrijfsnaam. Om zeker te zijn dat mensen jouw webpagina makkelijk en snel kunnen vinden, kan je rekening houden met een aantal voorwaarden. 

Een goede domeinnaam is…

Een goede domeinnaam vinden die aan al deze criteria voldoet is niet eenvoudig. Deze tips kunnen helpen:

  • Vermijd zoekwoorden zoals locaties in je domeinnaam;
  • Een descriptieve domeinnaam (bv. deeleenkoe.be) is geen garantie op succes;
  • Een cijfer kan, letters met accenten (éèçà et) ook maar leestekens niet;
  • Ook met abstracte en conceptuele domeinnamen kan je scoren.

Check hier meer do’s en don’ts voor het kiezen van een domeinnaam.
 

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen