Inspiratie en tips

Je publiek betrekken bij je naamkeuze: ja of nee?

19 maart 2021

Sinds de politieke partij sp.a aankondigde haar naam te veranderen naar Vooruit, is het gelijknamige kunstencentrum op zoek naar een nieuwe naam. Daarbij roept het de hulp in van zijn publiek en sympathisanten. Die kunnen mee brainstormen op meerdaneennaam.be. Is dat een goed idee, je naam laten bepalen door je publiek? Deze organisaties gingen hen voor.

Het lijkt slim, je fans mee de naam van je organisatie laten bepalen. Zij zijn het tenslotte die gebruik maken van je producten of diensten. Hen betrekken bij het bedenken van je naam kan een nog trouwere community creëren rond jouw bedrijf.

Riskant

Toch is het riskant om iets belangrijks als je naam uit handen te geven. Je hebt altijd wel een flauwe grappenmaker die een belachelijke naam suggereert en anderen die er voor de lol op stemmen. En dan zit je opgescheept met Boaty McBoatface als naam voor je onderzoeksschip (Verenigd Koninkrijk), Chuck Norris voor je voetgangersbrug (Slovakije) of Fred Durst voor je vuilophaaldienst (Austin, Texas).

Origineel

Als je jouw doelpubliek oproept om mee te denken, kan je er maar beter ook mee aan de slag gaan. Bij een namenwedstrijd voor een nieuwe zeesluis in IJmuiden kwamen meer dan 5000 inzendingen binnen, waaronder leuke als Irma Sluis en De Sluizenmoeder. De organisatoren van de wedstrijd negeerden die en kozen toch droogweg voor Zeesluis IJmuiden, tot ongenoegen van wie mee dacht. Dan doopte men de Nederlandstalige bibliotheek in Schaarbeek origineler. Bib Sophia verwijst niet alleen naar de godin van de wijsheid, maar ook naar de Bulgaarse hoofdstad, een knipoog naar de collectie Bulgaarse boeken.

Knoop doorhakken

Het is een stuk veiliger om zelf een aantal mogelijke nieuwe namen te bedenken en je publiek tussen die opties te laten kiezen. De Limburgse gemeente die Opglabbeek en Meeuwen-Gruitrode fuseerde werd toepasselijk Oudsbergen gedoopt, naar een aangrenzend natuurgebied met landduinen. Een pasgeboren gorilla in ZOO Antwerpen luistert naar de naam Vizazi, Swahili voor ‘generaties’ en een mooi eerbetoon aan grootmoeder Zazie.

Wil je liefst zelf een naam bedenken voor je nieuwe bedrijf, product of dienst? Wij helpen je stap voor stap inspiratie te vinden voor een originele naam.