Inspiratie en tips

Welke naam bedenk je voor jouw band?

27 januari 2021

The Velvet Underground, The Yeah Yeah Yeahs of Godspeed You! Black Emperor. Om er als muzikant uit te springen val je niet alleen op met je muziek, maar ook met je naam. Maak je muziek in eigen naam of kies je voor een originele artiestennaam? We vroegen het aan de finalisten van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel, jaargang 2021. 

Zo geboren

Als solo-artiest is kiezen voor je eigen naam de makkelijkste en meest logische keuze om naar buiten te treden. Fabian Rasti: “Ik vind het vreemd om een onderscheid te maken tussen mezelf als persoon en als artiest. Ik neem mezelf niet te serieus en wil me niet specialer voordoen dan ik ben via een andere naam. Authenticiteit is heel belangrijk, ook in mijn muziek, en door mijn eigen naam te gebruiken hoop ik die niet kwijt te spelen.” Aili Maruyama: “Ik twijfelde lang of Aili origineel genoeg was als artiestennaam, maar eigenlijk moet ik mijn ouders bedanken om me zo te noemen. Aili is kort en catchy. Je kan er visueel leuke dingen mee doen. En het past eigenlijk wel bij de muziek die wij maken.” 

Ik vind het vreemd om een onderscheid te maken tussen mezelf als persoon en als artiest.

Ook Simon koos uiteindelijk voor zijn voornaam als muzikant. Hij begon op zijn zestiende als Mitxelena, de oorspronkelijke Baskische spelling van zijn familienaam. Lees waarom je familienaam als naam niet altijd een goed idee is. Simon Michelena: “Mijn vader is Baskisch. Die invloed vind je ook terug in mijn muziek. Maar mensen hebben moeite om Mitxelena juist uit te spreken en al zeker juist te schrijven. De Nieuwe Lichting was de ideale gelegenheid om van naam te veranderen. Mijn manager stelde voor om gewoon Simon te kiezen. Dat voelde goed aan: de muziek die ik maak sluit heel erg aan bij wie ik ben.”

Een naam met herinneringen

Je kan ook inspiratie halen uit je onmiddellijke omgeving. Berry: “Mijn voornaam is Bart, maar op de middelbare school noemde iedereen mij Berry. Dat bleef zo toen ik met vrienden rapte op het Sint-Katelijneplein. Toen ik samenwerkte met Khrymes, hebben we onze namen simpelweg samengevoegd tot Berrykrimi. Solo ga ik nu verder als Berry.” Je hoeft het niet altijd zot ver te zoeken. Giuseppe Piredda: “Mijn hond heet Gizmo, ik heb er een ‘r’ bijgezet en zo is mijn artiestennaam Grizmo ontstaan.

Grizmo © Daniil Lavrovski

Een originele naam bedenken is een extra manier om gevoel mee te geven via je muziek. Joachim Liebens: “The Haunted Youth verwijst naar de verstotelingen, de outcasts die uit de boot vallen, de kinderen die alleen op de speelplaats zaten vroeger. Ik wil hen meegeven: bij ons hoor je erbij. Ik zing zelf ook over struggles of angsten, dat voelt natuurlijker aan dan alleen maar vrolijke nummers. Inspiratie haal ik uit jeugdherinneringen van mezelf of vrienden. De uiteindelijke song is een heel universele versie van wat ik er ooit van mezelf instak.”

The Haunted Youth © Annika Wallis

Inspiratie uit alle hoeken

“Dit is echt niet goed!” Tom Leyman over zijn broer en bandmember Tim: “Omdat we broers zijn, houden we ons niet in als we iets op elkaar aan te merken hebben.” Even rechttoe rechtaan is de naam van de band die ze samen met Hannes Cuyvers oprichtten: Ramkot. Tom: “Vijf jaar geleden zat ik een maand in Nepal voor vrijwilligerswerk, in een dorpje naast Kathmandu. Als we aan taxichauffeurs de weg vroegen naar Ramkot verstonden ze ons niet, maar de naam van het dorpje bleef bij mij wel hangen. De eerstvolgende band die ik opstartte zou zo heten. Het is een veelzeggende naam, vind ik. Aan de naam bedenken ging dus geen lang en moeilijk proces vol compromissen vooraf.” Inspiratie kan je niet enkel halen uit een plaatsnaam, ook deze brainstormmethodes kunnen je op weg helpen.

De eerstvolgende band die ik opstartte zou zo heten.

Tot slot: wie kan je beter inspireren dan je idolen? Marie Van Uytvanck: “Kids With Buns is een woordspeling op het nummer Kids With Guns van Gorillaz. Amber en ik zijn fan én we dragen ons haar vaak in een dot. Wij waren zeker van die naam en hadden wat schrik dat iemand anders op hetzelfde idee zou komen, dus hebben we de domeinnaam alvast geclaimd. Die leidt nu naar onze Instagram-account.” Humor in de vorm van woordspelingen kan zeker in muziek, maar is niet in elke sector een even goed idee.

Kids With Buns © Zeb Coune

Ben je zelf op zoek naar een originele (band)naam? Doe in 5 stappen inspiratie op.

Twijfel je nog of je genoeg hebt aan social media of toch best ook voor een eigen website gaat? Lees waarom je best de twee combineert.