Inspiratie en tips

Humor in je bedrijfsnaam, een goed idee?

22 augustus 2021

Een humoristische naam valt op, dat is zeker. Dat kan voor je zaak zowel positief als negatief uitdraaien. Een naam met humor is speels, verrast en maakt klanten die erop botsen aan het lachen. Idealiter word je daardoor geassocieerd met gevatheid en positiviteit. Het voordeel van een humoristische naam is ook dat klanten ‘m makkelijker onthouden. Qua herkenbaarheid zit je dus beter met een grappige dan met een onopvallende naam.

Toch is het niet altijd eenduidig scoren met een grappige bedrijfsnaam. Humor is zeer persoonlijk en het laatste wat je wil is potentiële klanten tegen de borst stoten. Een naam als Dierenbescherming De Jager bijvoorbeeld kan klanten die de lol ervan inzien lokken, maar anderen net tegenhouden. Of een speelse naam zoals Lobkey Monster kan als nadeel hebben dat klanten je niet serieus nemen. Twijfel je? Toets je naam dan even af met je toekomstige doelgroep voor je kiest.

Ga altijd na of de naam in andere talen of dialecten niet onbedoeld iets ongepast betekent. Een goed gevonden naam kan door de context plots niet meer oké zijn. Zo was er de Belgische chocolatier Italo Suisse. Zij hadden een populair pralinemerk: Isis. Sinds de opkomst van de gelijknamige terreurbeweging kreeg die naam een negatieve connotatie en veranderden ze naar de familienaam Libeert. Pas ook op voor termen die in straattaal een dubbele bodem hebben of ongewilde associaties oproepen. De makers van gepersonaliseerde pennen Pen Island kozen bijvoorbeeld voor de ongelukkige domeinnaam penisland.net.

Tot slot nog een tip van namenexpert Floris Hülsmann. Volgens hem kan een grappige naam afhankelijk van de branche waarin je zit:

Grappige namen vind je in tal van sectoren terug. Een paar van onze favorieten:

  • IJssalon Pablo’s IJscobar
  • Beautykliniek Gooische Rimpels
  • Fietsenmaker De Fietseria
  • Copywritingpartner De Huurwoordenaar
  • Laminaatspecialist Plint Eastwood
  • Pedicure Bel me teen
  • Cateraar Quichekeurig

Zoek je nog inspiratie? Op het Nederlandse Namespotting worden de grappigste bedrijfsnamen verzameld.

Meer technieken om een originele bedrijfsnaam te bedenken vind je terug in ons stappenplan.