Je familienaam als bedrijfsnaam? Doe je beter niet.

01 juni 2022

Of je voor je eigen naam als bedrijfsnaam kiest, is een persoonlijke keuze die van verschillende factoren afhangt. Let toch op. Er zijn meerdere redenen om het niet te doen. We lijsten ze even voor je op.

Start altijd met je af te vragen wat voor bedrijf je wil zijn. Hoe wil je herkend worden? Welk imago wil je uitstralen? Denk daarbij niet alleen op korte, maar ook op lange termijn. En stel je zeker ook de vraag wat jouw klanten verwachten.

1. Een familienaam wekt de indruk van kleinschaligheid

Een familienaam straalt kleinschaligheid uit. Dat kan een voordeel zijn, maar hou er rekening mee dat je meer ambitieuze projecten wellicht misloopt. Ook een eventuele stap naar het buitenland wordt er met een naam als Bouwwerken De Backer niet makkelijker op.

2. Een familienaam is weinig beschrijvend

Een familienaam is algemeen: je kan er niet veel in kwijt. Dit probleem kan je wel verhelpen door je naam en activiteit te combineren: bakkerij Vanhecke, schoenen Torfs, slagerij Van Gool…

3. Een familienaam kan potentiële partners afschrikken

Het bedrijf blijft sterk gelinkt aan de oprichter. Bij een bedrijf met een ‘neutrale’ naam, voelen partners zich veel meer betrokken. Ze hebben het gevoel dat het ook een stukje van hen is.

4. Een familienaam houdt niet veel opties open voor de toekomst

Wat als iemand je zaak overneemt? Dan heeft hij niet veel aan jouw naam. Het wijzigen van een bedrijfsnaam kost geld. En belangrijker: men verliest de naamsbekendheid die jij in de loop van de jaren wist op te bouwen. Een familienaam is dan ook niet zo goed voor de continuïteit.

Wil je juist wel kleinschaligheid en persoonlijkheid uitstralen? Een gevoel van vertrouwen opwekken? Dan opteer je misschien toch beter voor je familienaam als bedrijfsnaam. Lokale bakkers en loodgieters kiezen vaker voor een vertrouwd imago.

Twijfel je nog? Doorloop ons schema en ontdek wat het best bij je past: 

Heb je je bedrijfsnaam gevonden? Check dan snel of je domeinnaam nog vrij is en registreer vandaag nog je eigen webadres.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Verder lezen