Belisol: kies een bedrijfsnaam die bij je ambities past

16 juni 2022

Mogen we jou als beginnend ondernemer een goede raad geven? Neem voldoende tijd voor het bedenken van een goede bedrijfsnaam. Past de naam die je kiest bijvoorbeeld wel bij je ambities en de markt die je wil aanboren? Belisol koos bewust voor een naam die tweetalig klinkt.

Wie een Belgisch bedrijf opricht, zorgt er best voor dat de naam op z’n minst tweetalig klinkt. Je weet nooit hoe groot je bedrijf wordt. Een te Vlaamse (of andersom: te Franse) naam maakt het later moeilijk om ook onder de taalgrens door te breken. Al kan het natuurlijk ook een bewuste keuze zijn om het lokale aspect uit te spelen.

Belisol: een verhaal dat klopt in beide landstalen

Het Belgische bedrijf Belisol is een goed voorbeeld van een bedrijfsnaam die in alle landsdelen tot haar recht komt. Anke Hoenraet van de marketingafdeling licht toe: “Belisol is de samentrekking van ‘Bel’ en ‘Isol’. Met de ‘Bel’ benadrukken we dat het om een Belgisch bedrijf gaat. ‘Isol’ verwijst dan weer naar een van de belangrijkste zaken bij het renoveren: isoleren. Dat verhaal klopt ook in het Frans. En dat is erg belangrijk voor ons als Belgisch bedrijf.”

Wat met internationale ambities?

Maar misschien reiken je ambities verder dan de eigen landsgrenzen? Wil je de wereld veroveren? Kies dan een naam met internationale allures. De Engelse taal kan een uitweg zijn, maar misschien kies je nog beter voor een klanknabootsing of zelfs een volledig nieuw woord. Wat ook kan is bestaande woorden samenvoegen tot iets nieuws. 

Ga hierbij niet over één nacht ijs. Bij het verzinnen van een naam die in verschillende talen werkt, komt heel wat research te pas. Het Duitse Zalando pakte dat goed aan. Monica Franz, Corporate Communications Manager: “de oprichters van Zalando lieten mogelijke namen professioneel testen door ze voor te leggen aan focusgroepen. Zo kregen ze nuttige feedback over de associaties die Zalando opwekte, of het aansloeg als naam, en of het een internationale bijklank had.” 

Tip: hou rekening met je ambities bij het kiezen van een bedrijfsnaam

Wat je moet onthouden? Kies een bedrijfsnaam in functie van je ambities. Bepaal op voorhand welke markten je (op lange termijn) wil aanboren en hou er rekening mee bij het kiezen van een naam. Veel succes!

Een bedrijfsnaam gevonden die bij je ambities past? Check snel of het webadres nog vrij is.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Verder lezen