Inspiratie en tips

Wat de klank van je bedrijfsnaam vertelt over je merk

02 maart 2020

Heb jij een groots idee en ben je van plan ermee aan de slag te gaan? Neem dan zeker ook de tijd voor het bedenken van een originele en goed klinkende merknaam. Want ook de klank van je naam schept onbewust al verwachtingen over je merk.

Bij een goede merknaam is het van groot belang hoe die van je tong rolt, dat ontdekten consumentenpsychologen. Je wist het waarschijnlijk nog niet, maar ook de klank kan de betekenis van een woord versterken. Een belangrijk punt dus om rekening mee te houden bij het bedenken van een nieuwe merknaam. Tom Van Bommel, mede-oprichter van het marketing- en communicatiebureau Studio ST&T, legt uit hoe dit zit.

Het gevoel van jouw naam

Ons brein koppelt bepaalde emoties aan de klanken die we horen. Zo associëren we op termijn onbewust bepaalde woorden met eigenschappen of gevoelens. Heb je al een merknaam in gedachten? Spreek hem dan eens hardop uit. Wanneer je tong zich hoog en voorin de mond bevindt, creëer je een merknaam die licht of scherp klinkt. Bevindt je tong zich meer achterin de keel, dan zal dat tot een stoere of stevige naam leiden. Een frisse fruitsorbet krijgt daarom eerder de naam ‘Frisch’ terwijl een vol roombavarois ‘Frosch’ zou heten.

De kleur van jouw naam

Een goede merknaam moet zoveel mogelijk zintuigen prikkelen. Daarom houd je best in het achterhoofd dat we klanken ook dikwijls met kleuren linken. De klanken -o of -u doen denken aan blauw, bruin en zwart. Merknamen met een accent op -a krijgen de kleuren rood en blauw en -e en -i linken we met geel en wit. De kleur die bij jouw merknaam past, kun je doorvoeren in je huisstijl en productdesign. Zo creëer je op een subtiele manier een harmonieus totaalplaatje. Een duidelijk voorbeeld is colora. De merknaam met o-klank kreeg een huisstijl met zwarte ondertoon. Ook supermarktketen OKay, een merknaam met de nadruk op de a, kreeg een blauw logo.

Het is een goed idee om je merknaam te laten beginnen met een plofklank, die maakt meteen indruk.

Een waaier aan klanken

Dit zijn slechts enkele toepassingen van klanksymboliek. Verder kun je ook nog gebruik maken van een onomatopee of klanknabootsing. Typerende klankcombinaties uit vreemde talen kunnen je merknaam een exotische touch geven. Het bedrijf Tao, dat thee in flesjes verkoopt, creëerde een Aziatische sfeer door voor een Oosters klinkende naam te kiezen.

Ook kinesthesie, de beweging van je spraakorgaan bij het uitspreken van een merknaam, kan een invloed hebben. Wanneer je kn-klanken bijvoorbeeld nadrukkelijk uitspreekt maakt je neus letterlijk een knikje. Denk maar aan woorden als knikken en knappen.

Ten slotte bestaat er ook nog zoiets als fonestemen, klankcombinaties die gedeeld worden door woorden met verwante betekenis. Een goed voorbeeld is de klankcombinatie ‘gl-’. Die vind je terug in glibberen, glanzen en glad. Woorden die iets te maken hebben met een glad oppervlak. Ook de merknaam Bru maakte gebruik van deze klanksymboliek. De naam houdt duidelijk verband met de woorden bruisen en broebelen. Grany, de bekende LU-koekjes, verwerkte de gr-klank in haar naam om zo te linken aan het woord graan.

De tips in dit artikel komen oorspronkelijk uit een blogbericht van Tom Van Bommel. Je vindt het oorspronkelijke artikel terug op de ST&T-blog: http://www.studiostt.nl/tips/zo-verzin-je-een-ijzersterke-merknaam-1