Wat de klank van je bedrijfsnaam vertelt over je merk

10 februari 2022

Heb jij een groots business idee en ben je van plan ermee aan de slag te gaan? Neem dan zeker ook uitgebreid de tijd voor het bedenken van een goed klinkende bedrijfsnaam. Onderzoekers ontdekten namelijk dat de klank van je bedrijfsnaam onbewust verwachtingen schept.

Lange tijd dachten wetenschappers dat de relatie tussen klank en betekenis compleet willekeurig is. Uit recente onderzoeken blijkt nu dat die relatie toch minder willekeurig is dan vaak wordt aangenomen.

Je brein koppelt bepaalde emoties aan klanken. Sommige klanken klinken zachter, ronder of scherper dan andere. Daardoor associëren we op termijn ook bepaalde woorden met eigenschappen en gevoelens. Hou daar rekening mee wanneer je je bedrijfsnaam bedenkt. Het belang van klanksymboliek mag je niet onderschatten.

Begin je bedrijfsnaam met een plofklank

Bij een goede bedrijfsnaam is het van groot belang hoe die van je tong rolt. Het is daarom een goed idee om je bedrijfsnaam te laten beginnen met een plofklank, die maakt meteen indruk. Maar er zijn ook een aantal andere zaken waarmee je rekening kan houden:

  • Een r-klank is rond en rollend

Veel woorden die de betekenis ‘rond’ in zich dragen, hebben een r-klank in zich. Voorbeelden zijn ‘ring’ of ‘rollen’. 

  • Een i-klank is klein en lief

Onderzoekers vonden ook een overeenkomst tussen de i-klank en ‘klein’. Wanneer je tong zich hoog en voorin de mond bevindt, creëer je een klank die licht of scherp klinkt.  Denk maar aan de woorden ‘pink’ of ‘mini’. 

  • Een o-klank is stoer en stevig

Bevindt je tong zich meer achterin de keel, dan zal dat tot een stoere of stevige naam leiden. Een frisse fruitsorbet krijgt daarom eerder de naam ‘Frisch’ terwijl een vol roombavarois ‘Frosch’ zou heten.

Al aan een onomatopee gedacht?

Verder kun je ook nog gebruik maken van een onomatopee of klanknabootsing. Typerende klankcombinaties uit vreemde talen kunnen je bedrijfsnaam een exotische touch geven. Het bedrijf Tao, dat thee in flesjes verkoopt, creëerde een Aziatische sfeer door voor een Oosters klinkende naam te kiezen.

Hou dus rekening met klanken in de zoektocht naar een naam, ze vertellen meer dan je denkt. Heb je een leuke bedrijfsnaam gevonden? Controleer hier of de domeinnaam nog vrij is.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

De tips in dit artikel komen oorspronkelijk uit een blogbericht van Tom Van Bommel. Je vindt het oorspronkelijke artikel terug op de ST&T-blog.

Verder lezen: