Waarom jouw creatieve brainstorm vastloopt - en wat je eraan kan doen

24 maart 2022

Eindelijk: brainstormen geblazen! In het ideale scenario slaan jullie elkaar om de oren met leuke ideeën en knappe vondsten. Maar… een creatieve brainstorm kan ook moeizaam en stroef verlopen. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom je brainstorm niet loopt zoals gepland - en enkele brainstorming technieken om een valse start uit te wissen.

Reden: Er is geen duidelijke briefing / vraag

Probeer deze brainstorming techniek: Zet een stap terug. Zonder degelijke voorbereiding heeft een creatieve brainstorm maar weinig zin. Op voorhand moet je goed weten wat jouw product of service precies is, wie je klanten zullen zijn en wat je zaak moet uitstralen. In Stap 1 helpen we je om jouw concept op punt te stellen.

Reden: Jullie keren voortdurend terug op dezelfde ideeën

Probeer deze brainstorming techniek: Neem een pauze. Haal een frisse neus en ga even wat anders doen. Stel de brainstorm eventueel zelfs enkele dagen uit. Een creatieve brainstorm hou je beter kort. Wanneer je voortdurend op dezelfde ideeën komt, ben je simpelweg al te lang bezig. Misschien kan je eens een andere brainstormtechniek proberen? Aan creatieve mogelijkheden geen gebrek!

Reden: Enkel sterke persoonlijkheden nemen de boel over

Probeer deze brainstorming techniek: Brainstorm in kleinere groepjes of apart en geef iedereen evenveel tijd om zijn of haar ideeën voor te stellen. Bediscussieer de voorstellen niet in groep, maar organiseer liever een stemming. Zo heeft elke deelnemer een even grote invloed op de uitkomst van de creatieve brainstorm.

Reden: Jullie voelen zich niet op jullie gemak (prestatie- of tijdsdruk)

Probeer deze brainstorming techniek: Creëer een relaxte, ontspannen sfeer. Als je te hard focust op het perfecte idee, kom je niet tot vernieuwende ideeën. Je kan als moderator de deelnemers wat losser maken met een aantal ijsbrekers. Bouw bijvoorbeeld een estafetteverhaal op waarbij de volgende telkens een nieuwe zin erbij verzint. Zo komt iedereen in de losse, speelse stemming die nodig is voor een brainstorm.
 

Speel je al met een leuke naam voor je zaak? Controleer hier of de domeinnaam nog vrij is.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen