Inspiratie en tips

Een cijfer in mijn bedrijfsnaam, een goed idee?

06 oktober 2021

Je hebt een originele naam of domeinnaam bedacht voor je product of dienst, prima! Maar wat als je er een cijfer in wil opnemen? Dat kan, zeker als je rekening houdt met onderstaande do’s en dont’s.

Heel wat merken hebben een cijfer of getal in hun naam. En dat kan een voltreffer zijn, denk maar aan het bekende drankje 7Up, waar de 7 verwijst naar de zeven ingrediënten. Een cijfer of getal kan de herkenbaarheid vergroten of een associatie met een bepaald merk oproepen, zoals het geval is bij No. 5 of 4711. Die merken bestaan natuurlijk al zo lang dat ze tot ons ‘erfgoed’ behoren. Toch valt een cijfer of getal sowieso op, het prikkelt en wekt nieuwsgierigheid op. Dat heeft restaurant Een Twee Vijf in Gent goed begrepen, tenzij ze daar niet goed kunnen tellen ... 

Voor je nu op zoek gaat naar een goed cijfer bij jouw (domein)naam, kan je maar beter met deze do’s en don’ts rekening houden. Zo gebruik je best geen ‘cijfer om het cijfer’ en pas je op met woordspelingen, symboliek en nullen. 

Cijfer als vervanging van een woord

Cijfers lenen zich perfect tot woordspelingen. Het cijfer ‘2’ gebruiken we vaak in de plaats van het Engelse ‘to’, ‘two’ of ‘too’. Net zoals een ‘4’ voor ‘for’. Ook de populaire Ketnetreeksen W817 (Wacht eens even) en 4eVeR (Fo(u)rever) passen dit toe, net als de hippe bar 8tea5. Bijkomend voordeel als je een woord vervangt door een cijfer: de kans is groter dat je domeinnaam nog vrij is. 

Zo koos de Luikse start-up Go4Padel voor het cijfer ‘4’ in de naam als vervanging van ‘for’. Oprichter Boris Antoine. “We wilden een actieve, dynamische naam. De verwijzing naar ‘go for it’ nodigt uit tot bewegen. De 4 staat niet alleen voor ‘for’, maar verwijst ook naar het aantal spelers in padel, namelijk 4. Padel is duidelijk, en legt de link naar onze business. En de ‘Go4’ is ook de naam van de digitale munt die we hebben ontwikkeld voor onze klanten, de sportclubs die padelterreinen verhuren.”

We wilden een actieve, dynamische naam. De verwijzing naar ‘go for it’ nodigt uit tot bewegen. De 4 staat niet alleen voor ‘for’, maar verwijst ook naar het aantal spelers in padel, namelijk 4.

Het ene cijfer is het andere niet

Let ook op welk cijfer of getal je neemt. We hebben een onbewuste voorkeur voor vertrouwde en makkelijke informatie, dus ook voor de meer vertrouwde getallen. Uit een onderzoek van King en Janiszewski blijkt dat consumenten een grotere voorkeur hebben voor getallen van 1 tot 20. Wellicht omdat we die meer gebruiken en er bewerkingen mee uit ons hoofd kennen. 

Pas op met symbolische getallen

Cijfers en getallen hebben elk hun symboliek. Zo staan 7 en 3 voor heilig, goddelijk of geluk. Combineer je je favoriete getal met letters, dan heb je ongetwijfeld meer kans op een vrije domeinnaam. Denk maar aan ongeluksgetal13.be of bruidsmode harten7.nl. Het cijfer of getal moet wel een echte meerwaarde zijn voor je naam.

Word online gevonden: registreer ook afgeleide domeinnamen

Om ervoor te zorgen dat je domeinnaam met cijfer online makkelijk te vinden is, registreer je best ook meteen alle mogelijke afgeleiden. Zoals 2dehands.be, dat ook tweedehands.be en 2ehands.be registreerde om geen enkele mogelijke bezoeker te missen. Een moeilijke domeinnaam hoeft op zich dus geen probleem te zijn.

Ook namen met cijfers zijn SEO-proof

Dat bevestigt SEO-specialist Frederik Vermeire van Wiseo: “Zit er een cijfer in je merknaam en wil je dat meenemen in je domeinnaam, dan heeft dat geen invloed op je vindbaarheid. Je wordt even goed gevonden. Tenminste, als je merkstrategie goed zit en je zorgt voor interessante content aangepast aan je doelpubliek. Goede content en een creatieve, catchy domeinnaam zijn de sleutel tot een betere vindbaarheid en dus een goede SEO.“

Een cijfer in je domeinnaam heeft geen invloed op je vindbaarheid.

Heb je moeite om een originele bedrijfsnaam te bedenken? Gebruik dan deze methodes om een naam te vormen.