Moeilijke bedrijfsnaam? Zo maak je een simpele url

15 april 2022

Het idee voor je nieuwe zaak is weer een stuk concreter nu je er een naam voor hebt. De volgende stap is om je domeinnaam te registreren. Maar wat als die originele en leuke naam zich niet zo goed vertaalt naar een makkelijk te vinden url? Gooi de naam niet meteen weg, maar lees eerst onze tips.   

Wat bepaalt dat een naam ‘te moeilijk’ is om er een geslaagde domeinnaam van te maken? Dat hangt af van verschillende factoren: de lengte, leestekens, cijfers in de naam, … Vaak dingen waar je misschien niet bij stilstaat bij het verzinnen van een naam. Gelukkig is er in de meeste gevallen een mouw aan te passen. 

Tip 1: Registreer alle mogelijke afgeleiden

Moeilijk te spellen namen of cijfers in domeinnamen zorgen vaak voor verwarring. Neem 2dehands.be. Het is makkelijk te onthouden en uit te spreken, maar het cijfer maakt het moeilijker om er een domeinnaam van te maken die je makkelijk terugvindt. De zoekertjeswebsite heeft voor de zekerheid ook andere voor de hand liggende alternatieven geregistreerd, zoals tweedehands.be, 2dehands.be of 2ehands.be. Zo missen ze geen enkele bezoeker.

Payconiq by Bancontact is een handige mobiele betalingsapp, maar niet zo makkelijk te spellen. Was het nu Pekonik, Peejkonniq of Paiconnic? Om zeker te zijn dat iedereen bij de juiste website payconiq.be terecht kwam, zelfs met de verkeerde spelling, registreerden ze toen maar liefst 124 verschillende domeinnamen.

Tip 2: Ga voor een afkorting 

Voor een goede leesbaarheid, heeft een domeinnaam beter niet meer dan vier lettergrepen. Is de naam van je zaak of concept toch langer? Dan kan een afkorting of een acroniem een mooie oplossing bieden. Merken zoals Hema, KFC of BMW gebruiken allemaal de eerste letters van de volledige naam van het merk om hun acroniem te vormen. Hema is bijvoorbeeld het acroniem van de Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. 

Zorg er wel voor dat je afkorting of acroniem duidelijk is. Zo bedacht de Raad van State de afkorting raadvst-consetat.be, wat niet makkelijk uit te leggen is. Gelukkig kom je via raadvanstate.be op exact dezelfde website terecht. Ben je er nog niet uit? Lees onze tips over de ideale lengte voor een domeinnaam.

Tip 3: Laat leestekens vallen (of kies voor een liggend streepje)

Het probleem met leestekens is dat de meeste niet gebruikt mogen worden in een domeinnaam. De ampersand in h&m bijvoorbeeld kan niet in de URL staan. Hm.com is dan een logische keuze om dat probleem te omzeilen. 

Is je leesteken essentieel voor de leesbaarheid? Vervang het dan door een liggend streepje in de domeinnaam. En claim voor alle zekerheid nog enkele varianten op die naam. Niet zeker wat wel én wat niet mag in een domeinnaam? Ontdek het in dit overzicht.

Heb je al een leuke naam voor je zaak? Controleer meteen of de domeinnaam nog vrij is.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen