Inspiratie en tips

Een goede domeinnaam kiezen? De do’s en don’ts.

20 februari 2020

Net een bedrijf opgestart en klaar voor een eigen website? Dan denk je natuurlijk na over de perfecte domeinnaam. Je letterlijke bedrijfsnaam is een must-have. Maar ook originele varianten behoren tot de mogelijkheden. Of je nu gaat voor een creatief exemplaar of niet, er zijn altijd praktische en technische zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor jou op een rij.

Do’s

  • 63 karakters is het maximum voor een domeinnaam, 2 het minimum. Maar voor een goede domeinnaam is 12 genoeg.
  • Je mag letters, cijfers en koppeltekens gebruiken. Toch schrijf je cijfers best voluit en vermijd je koppeltekens voor een goede vindbaarheid.
  • Zorg dat alle domeinnaamextensies van de gebieden waar je actief bent, beschikbaar zijn. Via Claimjeidee.be kun je al je .be, .vlaanderen en .brussels registreren. Maar als je nu actief bent in België maar binnenkort wilt uitbreiden naar Duitsland, reserveer je dus best al .be én .de als extensie.
  • Als je sector dat toelaat, wees dan origineel. Denk out of the box. Om je creativiteit de vrije loop te laten, lijstten we enkele technieken op.
  • Nieuwe domeinnaamextensies zoals .club, .restaurant en .fitness, behoren ook tot de mogelijkheden. Op die manier weet de bezoeker meteen waarover de website gaat. Of speel in op een van de andere trends binnen domeinnamen!

Don’ts

  • Domeinnaamextensies kun je gebruiken om creatief uit de hoek te komen. Dat is origineel en vaak makkelijk te onthouden. Zo is de extensie ‘.nu’ erg populair. In het Engels klinkt het namelijk als ‘new’. Daarom is de extensie een veel gebruikt alternatief voor .com of .net bij nieuwssites. Hou wel in het achterhoofd dat ‘nu’ in het Frans dan weer ‘naakt’ betekent! Denk er bij zo’n gevallen ook aan dat .nu bijvoorbeeld de extensie is van een Polynesisch eilandje. Google denkt zo dat je website uit een ander land komt, waardoor je minder goed zal scoren in andere rankings.
  • Leestekens, afbreekstreepjes (-), liggende streepjes (_) vermijd je beter.
  • Ludieke domeinnamen, zoals www.debestekappervandestad.be blijven makkelijker plakken. Toch is het voor starters niet altijd de beste keuze, omdat het ook belangrijk is om eerst naambekendheid voor je bedrijfsnaam (bijvoorbeeld ‘Kapsalon ExpHair’) te winnen.    
  • Eventuele spaties uit je bedrijfsnaam, vallen natuurlijk weg in een webadres. Klamp je dan ook niet te hard vast aan je letterlijke bedrijfsnaam, want dat zorgt soms voor gekke resultaten. Of wat dacht je van https://www.whorepresents.com/home? (het bedrijf heet Who Represents)

 

Check of je domeinnaam nog vrij is en registreer je webadres.