Een goede domeinnaam kiezen? De do’s en don’ts.

15 april 2022

Net een bedrijf opgestart en klaar voor een eigen website? Dan denk je natuurlijk na over de perfecte domeinnaam. En daarbij zijn er altijd een aantal praktische en technische zaken waar je rekening mee moet houden. We zetten ze voor jou op een rij.
 

Domeinnaam kiezen: do’s

  • Hou rekening met de ideale lengte voor een domeinnaam. Kiezen voor 63 karakters is het maximum, 2 het minimum. Maar voor een goede domeinnaam is 12 genoeg.
  • Je mag letters, cijfers en koppeltekens gebruiken. Toch schrijf je cijfers best voluit en vermijd je koppeltekens voor een goede vindbaarheid.
  • Zorg dat alle domeinnaamextensies van de gebieden waar je actief bent, beschikbaar zijn. Onderaan dit artikel kun je al controleren hoe dat zit voor jouw .be, .vlaanderen en .brussels. Als je vandaag actief bent in België en je wil in de toekomst bijvoorbeeld uitbreiden naar Duitsland, zorg er dan ook voor dat de .de extensie beschikbaar is.
  • Als je sector dat toelaat, wees dan origineel. Denk out of the box. Om je creativiteit de vrije loop te laten, lijsten we enkele technieken op.
  • Nieuwe domeinnaamextensies zoals .club, .restaurant en .fitness, behoren ook tot de mogelijkheden. Op die manier weet de bezoeker meteen waarover de website gaat. Of speel in op een van de andere trends, zoals een semantische domeinnaam!

Domeinnaam kiezen: don’ts

  • Domeinnaamextensies kun je gebruiken om creatief uit de hoek te komen. Zo is de extensie ‘.nu’ erg populair. Denk er bij zo’n gevallen ook aan dat .nu bijvoorbeeld de extensie is van een Polynesisch eilandje. Google denkt zo dat je website uit een ander land komt, waardoor je minder goed kan scoren in andere rankings.
  • Leestekens, afbreekstreepjes (-), liggende streepjes (_) vermijd je beter.
  • Eventuele spaties uit je bedrijfsnaam, vallen natuurlijk weg in een webadres. Klamp je dan ook niet te hard vast aan je letterlijke bedrijfsnaam, want dat zorgt soms voor gekke resultaten. Of wat dacht je van whorepresents.com? (het bedrijf heet Who Represents)

Kon je een goede domeinnaam kiezen voor je zaak? Controleer meteen of de domeinnaam nog vrij is.
 

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen