Zo haal je nog meer uit je eerste ideeën

15 april 2022

Je allerbeste ideeën voor een originele bedrijfsnaam? Die ontstaan vaak net ná het brainstormen. Meestal valt de puzzel pas ineen wanneer je zicht hebt op alle afzonderlijke stukjes. In dit artikel: een aantal zaken die je kan proberen om nog meer uit je eerste ideeën te halen bij het bedenken van een naam voor je zaak.

Probeer dit: Visualiseer de leukste namen

Maak een schets bij de leukste namen. Zo’n schets kan vanalles zijn: leuke associaties die je maakt, een moodboard of misschien zelfs al een eerste idee voor een logo? 

Probeer dit: Groepeer gelijkaardige ideeën

Breng gelijkaardige ideeën samen. Achterhaal wat hen bindt. Kan je met dezelfde insteek nog andere namen voor je zaak bedenken?

Probeer dit: Laat tegenstrijdige ideeën botsen

Ook het omgekeerde kan helpen: groepeer namen die niets met elkaar te maken hebben of zelfs haaks op elkaar staan. Misschien brengen deze bizarre combinaties je op nieuwe ideeën?

Probeer dit: Lijst de voor- en nadelen op

Waarom vind je een naam goed? Wat spreekt je aan? Wat is het voordeel? Misschien zijn er ook nadelen aan een bepaalde naam verbonden? Lijst alle voor- en nadelen van bepaalde namen op. Kan je ze nog beter maken met de kennis die je nu hebt?

Probeer dit: Betrek ook andere mensen

Doe niet alles zelf, maar betrek zoveel mogelijk andere mensen bij het uitwerken van je ideeën. Creatieve breinen zijn zeker welkom, maar ook mensen uit je doelgroep of zelfs familie en vrienden kunnen van grote waarde zijn. Leg je ideeën voor, evalueer en ga samen op zoek naar varianten en alternatieven.

Probeer dit: Neem je tijd

Welke techniek je ook probeert, de belangrijkste raad die we je kunnen geven is om ruimschoots de tijd te nemen. Geef je ideeën de kans om zich te vormen, te evolueren… of helemaal uit je gedachten te verdwijnen. Na verloop van tijd weet je perfect welke namen potentieel hebben en welke niet.

Al enkele leuke namen voor je zaak in gedachten? Controleer hier of de domeinnaam nog vrij is.

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Meer lezen