Brasserie de La Senne: een lokale naam werkt versterkend

06 juni 2022

Kies jij soms een bier op de kaart, puur omwille van de opvallende naam? Je bent niet alleen! Namen als Golden Tricky (‘t Verzet), Keep on Tripel (Dok Brewing Company) en Brussels Calling (Brasserie de la Senne) spreken tot de verbeelding. Maar waar ligt de sterkte van zo’n opvallende naam? En beknot een typisch lokale naam je internationale ambities niet? We vroegen het de creatieve brouwers gewoon zelf.

Wie heel goed zijn in het bedenken van knotsgekke namen? Dat zijn enkele kleine Belgische brouwerijen. Hieronder delen we hun belangrijkste tips.

Tip: Een goede naam heeft persoonlijkheid

Alex Lippens, oprichter van Brouwerij ‘t Verzet: “Met onze opvallende namen willen we het creatieve karakter van onze bieren in de verf zetten. We willen niet zomaar een ‘Verzet blond’, ‘Verzet bruin’ en ‘Verzet amber’ op de markt brengen. Elk bier heeft zijn eigen karakter en persoonlijkheid en die moeten ook blijken uit de naam. Namen als Golden Tricky, Space Cadet en Unwanted Tattoo vinden we daarom veel leuker. ” 

Tip: De beste namen bedenk je samen, in groep

Dimitri Messiaen van Dok Brewing Company: “Wij hebben geen vaste bieren. We brouwen van elk bier 2000 liter en op is op. Dus moeten we constant nieuwe namen verzinnen. Janos, onze brouwer, stelt regelmatig ‘s ochtends aan ons team een biertje voor waar we een naam voor zoeken. We zetten de timer op 5 minuten en beginnen te freestylen. Soms gaan we er helemaal over, maar dat hoort bij een goede brainstorm.”

Tip: Een lokale naam werkt versterkend

Marta Resmini: “Bij Brasserie de la Senne zijn het onze oprichters, Yvan en Bernard, die de namen bedenken. Elke naam heeft een link met Brussel. Bovendien moet de naam moet goed uit te spreken zijn als je het bier wil bestellen op café. En dat bij een internationaal publiek. Gelukkig is het Brussels dialect duidelijk in het Frans, Nederlands en Engels.” 

Bij Dok Brewing Company is dat wel anders . Een naam als Uw Dikke Ma Zit Aan De Zuid is voor een Italiaan onuitspreekbaar. Al is ook dat volgens Marta geen probleem: “Zo’n naam toont wel direct dat je lokaal werkt. Bij ons verwijst Zinnebir naar Zinneke, een bijnaam voor Brusselaars. ‘Bir’ in plaats van ‘bier’ is de link naar het Brusselse dialect.” 

 

Wil je net als deze brouwers originele namen bedenken voor je producten? Probeer één van deze technieken uit en check hier of de domeinnaam nog vrij is:

Is het webadres voor jouw idee nog vrij?

Verder lezen: