Inspiratie en tips

Het succesrecept van Madam Bakster

15 maart 2020

Laura Verhulst staat vanaf nu overal bekend als Madam Bakster, de vrouw achter heerlijke taarten, zonder geraffineerde suikers, dierlijke producten en artificiële smaak- en bewaarmiddelen.

Laura Light

“Als vijftienjarige ben ik 25 kg afgevallen. Ik had een verstoorde relatie met voeding. Ik voelde me schuldig na een restaurantbezoek en als ik de weegschaal een kilo zag stijgen.

Dan durfde ik de dag nadien wel eens het ontbijt over te slaan. Na er jarenlang zelf mee geworsteld te hebben, viel het me op hoeveel mensen een verstoorde relatie hebben met voeding. En dan zeker als het op desserts aankomt. Velen kampen met een schuldgevoel na het eten van een stuk taart bijvoorbeeld. En dat vond ik zonde. Omdat desserts zo sterk deel uitmaken van ons sociaal leven en ze bannen uit ons leven niet de oplossing is.”

(Af)vallen en opstaan

“Ik ging op zoek naar manieren om desserts gezond, maar toch lekker te maken. Ik verving de lege calorieën in de klassieke patisserie, denk aan bloem, boter en suiker, door gezondere en natuurlijke alternatieven en de bal ging aan het rollen. Het gaat met vallen en opstaan. In het begin mislukte driekwart van mijn experimenten. Intussen slagen ze bijna allemaal. En vanaf volgende maand is er niet enkel taart, maar ook brood en chocolade. Dan heb ik ook eindelijk met eigen atelier. Nu bak ik nog op kleine schaal thuis.”

Net geen Bakkanon

“Ik stond altijd graag in de keuken. Iedereen noemde me de ‘bak-ster’. Mijn huidige buren zijn bovendien ook bakkers. Als ik bij hen langsga, roep ik thuis altijd ‘Ik ga even naar de bakster’ omdat het een vrouw is.

‘Durf de stap te wagen als ondernemer. Met een goed idee kom je al een heel eind.’

Bij een brainstorm over de naam van mijn eigen project, kwam die naam dan ook naar boven. ‘Madam Bovary’, maar ook ‘Het Bakkanon’ waren twee andere opties. Er was ook discussie over de schrijfwijze van Madam(e), maar we kozen voor de versie zonder ‘e’. Ik vond het Vlaamse karakter daarvan wel leuk.”

De tip van Laura

“Durf de stap te wagen als ondernemer. In Vlaanderen heerst er nog steeds een grote terughoudendheid, een schrik voor de onzekerheid, maar dat is nergens voor nodig. Ik merkte dat je soms moet durven springen om te leren. Met een goed idee waar een markt voor is, kom je al een heel eind. Probeer de startersrisico’s te beperken en gun jezelf vooral de tijd om als ondernemer te groeien en je product aan te passen tot die helemaal voldoet aan de vraag van de markt.”

Ontdek waarom een goede bedrijfsnaam zo belangrijk is.