Inspiratie en tips

Eén bedrijf kan meerdere namen hebben

26 augustus 2021

Jouw bedrijf of onderneming moet een naam hebben. Dat is vanzelfsprekend. Maar wist je dat één onderneming verschillende namen kan hebben? Je hebt een commerciële naam nodig en ook een officiële, administratieve naam. Die namen mogen, maar moeten niet dezelfde zijn. Wat is het verschil tussen de twee? Wij verduidelijken het voor jou.

Een commerciële en een administratieve naam

De commerciële naam van je bedrijf gebruik je op je bestelbonnen, briefpapier en naamkaartjes. Het publiek kent je bedrijf of onderneming onder die naam. We noemen hem de handelsnaam.

De administratieve naam is de officiële naam van je vennootschap. Zo staat hij in de statuten en is hij gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). We noemen hem de vennootschapsnaam.

Wat is een handelsnaam?

 • Een handelsnaam kies je helemaal zelf, op voorwaarde dat hij nog niet bestaat. Dat kan je hier makkelijk opzoeken.
 • Vanaf het eerste moment dat je je handelsnaam gebruikt, is hij beschermd. Die bescherming is beperkt tot het handelsgebied waarin die naam bekend is. Als je bijvoorbeeld een handelszaak hebt in Limburg en je enkel daar handel voert, dan is je naam niet beschermd in West-Vlaanderen.
 • Het is niet verplicht, maar toch registreer je je naam het best onmiddellijk bij de Kruispuntbank van Ondernemingen.
 • Check of je domeinnaam nog beschikbaar is en registreer die ook meteen. Je domeinnaam kan je op je handelsnaam baseren, en hoeft niet de naam te zijn die je in het Belgisch Staatsblad liet registreren.
 • Een handelsnaam wijzigen kan makkelijk en is helemaal gratis. Maar als je van naam wil veranderen, denk je daar beter eerst goed over na. Wat zijn de voordelen? Wegen die op tegen de naamsbekendheid van je bedrijf?

Een handelsnaam is geen merknaam

Let op! Een handelsnaam is niet hetzelfde als een merknaam. Als onderneming kan je meerdere merken voeren. Een merknaam is de naam waaronder je je product of dienst verkoopt. Zo is H&M het bekendste modemerk van het bedrijf H&M group. Dat bedrijf is ook eigenaar van merken als COS, Weekday en & Other Stories. Sommige bedrijven kiezen voor hun merk wél dezelfde naam als die van hun bedrijf. Denk maar aan Philips of Shell. Je merknaam kan je registreren zodat je exclusief gebruiksrecht krijgt.

Wat is een vennootschapsnaam?

 • Een vennootschapsnaam dient enkel en alleen om je als vennootschap officieel te identificeren. De naam heeft dus enkel een administratieve functie en geen commerciële.
 • De naam van je vennootschap kies je helemaal zelf. Hij moet uniek zijn. Controleer daarom eerst of de naam geen bestaand merk en geen gekende organisatie of vereniging is. Dat kan je controleren in het Belgisch Staatsblad en in het KBO.
 • Je hebt een exclusief gebruiksrecht op jouw vennootschapsnaam. Andere rechtspersonen kunnen jouw naam niet kiezen. Meer nog: je kan eisen dat een andere vennootschap van naam verandert als hij te veel op die van jou lijkt.
 • Een vennootschapsnaam wijzigen is complex en niet gratis. Je moet dan je statuten aanpassen in het Belgisch Staatsblad via een notaris.

Je handelsnaam kan dezelfde naam zijn als die van je vennootschap. Maar deze bekende voorbeelden kozen twee verschillende namen:

 • De Spaanse onderneming Inditex nv baat Zara en Zara Home uit. Dat zijn zowel handelsnamen als merken.
 • Duvel Moortgat nv is de vennootschapsnaam van het bedrijf met als handelsnaam Brouwerij Duvel Moortgat. Het bedrijf produceert merken als Duvel, Vedett en Maredsous.
 • Apple Inc., zo heet het bedrijf Apple officieel. Apple Inc. is dus de vennootschapsnaam en Apple is de handelsnaam. Vroeger was dat Apple Computer, Inc., maar Steve Jobs liet die naam veranderen omdat het productaanbod van het bedrijf meer omvat dan enkel computers. Merken van het bedrijf zijn de wereldberoemde producten iPhone en iPad.

Zelf op zoek naar een klinkende handelsnaam? Ontdek hoe je stap voor stap tot de perfecte naam komt.