Nieuws

Trage maar gestage groei van geoTLD’s

14 juni 2019

Een domeinnaam zoals bijmijthuis.be bestaat uit twee delen: de naam zelf bijmijthuis en de extensie .be. Zo’n extensie wordt door vakmensen een TLD of Top Level Domain genoemd. En daarvan bestaan er verschillende soorten elk met hun eigen bedoeling en connotatie. 

Veel soorten TLD’s 

Aanvankelijk waren er zeven top level domains die mee ontstaan zijn met het internet: .com, .org, .net, .edu zijn daarvan de bekendste. Deze gTLD ’s (generic top level domains) bleken al snel niet te volstaan om de groei van het internet bij te houden en om te beantwoorden aan de wensen van domeinnaamhouders. Er kwamen ccTLD ’s waarin de cc staat voor country code. Die extensies zijn voorbehouden aan landen, .be, .nl, .fr zijn daar voorbeelden van. Sinds enkele jaren zijn er nieuwe gTLD’s, denk bijvoorbeeld aan .blog, .info, .jobs, .shop.

Naast de ccTLD’s zijn er ook geoTLD’s. Die verwijzen naar geografische entiteiten die geen landen zijn: een regio, een taal, een stad… Ze zijn in het leven geroepen om een aanvulling te zijn op de nationale ccTLD’s.   

Tonen wie je echt bent met geoTLD’s

Met geoTLD’s wil men domeinnaamhouders de kans geven om met hun domeinnaam te tonen wie ze echt zijn. Mensen identificeren zich immers niet enkel met het land waar ze wonen. Sommigen voelen zich meer verbonden met hun stad, hun regio. Het kan perfect dat een Catalaanse domeinnaamhouder vandaag de dag de extensie .cat verkiest boven .es of dat je als ondernemer voor .vlaanderen kiest omdat je enkel in Vlaanderen actief bent. Sommige mensen identificeren zich meer met de stad waar ze wonen, dan met hun land. Dat blijkt ook uit statistieken: van de 51 bestaande geoTLD’s is de top 5 ingenomen door steden: Tokio, London, New York, Berlijn en Amsterdam. 

De geoTLD.group, waarvan DNS Belgium een van de stichtende leden is, is de koepelorganisatie van registries die verantwoordelijk zijn voor het beheer van een geoTLD. Zo is DNS Belgium bijvoorbeeld geoTLD member voor de extensies .vlaanderen en .brussels die het beheert. De organisatie streeft ernaar geoTLD’s ten volle te ontwikkelen. 

Het kaartje hieronder toont de spreiding van de geoTLD’s en geoTLD members. Als we het even van dichtbij bekijken, blijken geoTLD’s vooral in Europa aan te slaan. Desalniettemin blijft het aantal geoTLD’s wereldwijd gestaag groeien (ongeveer 1.9 procent per jaar) en waren er in  2018 toch bijna 1 miljoen websites met een geoTLD als extensie.  

 

geoTLD Land Lid GeoTLD group 2019
.boston US Nee
.miami US Ja
.quebec CA Ja
.nyc US Ja
.vegas US Nee
.lat UY Nee
.rio BR Nee
.alsace FR Ja
.amsterdam NL Ja
.bayern DE Ja
.brussels BE Ja
.bzh FR Ja
.cologne DE Ja
.cymru GB Nee
.eus ES, FR Ja
.gal ES, PR Ja
.gent BE Nee
.irish US Nee
.koeln DE Ja
.london GB Ja
.nrw DE Ja
.paris FR Ja
.ruhr DE Ja
.scot UK Nee
.saarland DE Nee
.swiss CH Ja
.vlaanderen BE Ja
.wales GB Nee
.zuerich CH Nee
.barcelona ES Ja
.bcn ES Nee
.berlin DE Ja
.budapest US Ja
.cat ES Ja
.corsica FR Ja
.frl NL Ja
.hamburg DE Ja
.ist TR Ja
.istanbul TR Ja
.madrid ES Nee
.tirol AT Ja
.wien AT Ja
.africa US Ja
.capetown ZA Ja
.durban ZA Ja
.joburg ZA Ja
.helsinki FI Nee
.krd IQ Nee
.moscow RU Nee
.москва RU Nee
.stockholm SE Ja
.tatar  RU Nee
.abudhabi AE Nee
.ابوظبي  AE Nee
.arab EG Nee
.عرب   EG Nee
.dubai AE Nee
佛山 (.fohsan) CN Nee
广东 (.guangzhou) CN Nee
.广州 (.guangdong) CN Nee
.kyoto JP Nee
.nagoya JP Ja
.okinawa JP Nee
.osaka JP Nee
.ryukyu JP Nee
.tokyo JP Ja
.yokohama JP Ja
.melbourne AU Ja
.sydney AU Ja

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.