5 tips voor een goede domeinnaam

Wanneer je een eigen website of een gepersonaliseerd e-mailadres wilt, heb je een domeinnaam nodig. Het loont de moeite over een originele naam na te denken. Idealiter sluit je domeinnaam aan bij wie je bent, wat je doet of wat je online aanbiedt. 

Tip 1: check of je domeinnaam nog beschikbaar is

Dat kan je gemakkelijk hieronder doen. Registreer je domeinnaam, voor je die communiceert op bv. visitekaartjes. Je bent immers pas zeker dat de gewenste domeinnaam van jou is als hij effectief geregistreerd is.

Tip 2: denk goed na over je domeinnaam

Kies een korte en krachtige domeinnaam. Probeer eens een afkorting. Zorg er echter voor dat de domeinnaam makkelijk te onthouden blijft. Een domeinnaam moet eenvoudig te schrijven zijn en makkelijk om uit te spreken of te spellen. Vermijd moeilijke constructies met koppeltekens, cijfers en letters als q, x, z. Kies een  onderscheidende domeinnaam  die genoeg verschilt van je concurrentie.

Handige tips voor het vinden van een domeinnaam of naam voor je onderneming

Tip 3: denk goed na over de extensie voor je domeinnaam

Omdat een domeinnaam een belangrijk deel van je online identiteit is, denk je best goed na over de domeinnaamextensie voor je website. Tot voor kort was .be de evidente keuze en in België is het nog steeds de meest populaire extensie, maar sinds 2014 zijn er een heel pak nieuwe domeinextensies waaronder .vlaanderen, .brussels, .gent, .london, .immo, .mail, .help, .pizza. 

Tip 4: registreer op naam van je zaak

Als je een domeinnaam voor een firma wilt registreren, is het belangrijk dat je dat doet op naam van de onderneming of van de zaakvoerder. Om het even wie in de organisatie kan de registratie voltooien, maar als die persoon dat in eigen naam doet, kan het altijd gebeuren dat je de controle over je domeinnaam verliest wanneer die persoon het bedrijf verlaat. 

Domeinnamen zijn belangrijke uithangborden voor merken, organisaties en ondernemingen. Wie nu precies de rechten heeft op een bepaalde domeinnaam ligt niet altijd voor de hand.

In deze brochure die DNS Belgium publiceerde in samenwerking met de federale overheid, ontdek je hoe je als onderneming of KMO een  domeinnaam  kiest en je domeinnamen op een efficiënte manier beheert.  

Tip 5: controleer je gegevens

Controleer bij de registratie of de contactgegevens voor de geregistreerde domeinnaam correct zijn. Dat doe je door de domeinnaam die je net registreerde hieronder in te geven.

Als je gegevens niet correct zijn, neem je best onmiddellijk contact op met je registrar.