5 tips voor een goede domeinnaam

Wanneer je een eigen website of een gepersonaliseerd e-mailadres wilt, heb je een domeinnaam nodig. Het loont de moeite over een originele naam na te denken. We geven je graag enkele tips om tot een goede domeinnaam te komen die aansluit bij wie je bent en wat je doet of online aanbiedt.  

Tip 1: check of je domeinnaam nog beschikbaar is

Met onze tool kan snel en eenvoudig controleren of de domeinnaam die je wenst, nog beschikbaar is. 

Als je domeinnaam nog beschikbaar is, kan je die registreren. Doe dat eerst, vóór je hem communiceert op bv. visitekaartjes. Je bent immers pas zeker dat de gewenste domeinnaam van jou is, als je hem effectief geregistreerd hebt. 

Tip 2: denk goed na over je domeinnaam

  • Kies een korte en krachtige domeinnaam.  
  • Zorg ervoor dat de domeinnaam makkelijk te onthouden blijft.  
  • Een domeinnaam moet eenvoudig te schrijven zijn 
  • Een domeinnaam moet makkelijk zijn om uit te spreken of te spellen.  
  • Vermijd moeilijke constructies met koppeltekens, cijfers en letters als q, x, z.  
  • Kies een  onderscheidende domeinnaam  die genoeg verschilt van je concurrentie. 

Tip 3: denk goed na over de extensie voor je domeinnaam

Omdat een domeinnaam een belangrijk deel van je online identiteit is, denk je best goed na over de domeinnaamextensie voor je website.

.be is een evidente keuze en in België is het nog steeds de meest populaire extensie, maar sinds 2014 zijn er een pak meer domeinextensies waaronder .vlaanderen, .brussels, .gent, .london, .immo, .mail, .help, .pizza.  

Welke extensie kiezen?

Tip 4: registreer op naam van je zaak

Als je een domeinnaam voor een firma wilt registreren, is het belangrijk dat je dat doet op naam van de onderneming of van de zaakvoerder. Om het even wie in de organisatie kan de registratie voltooien, maar als die persoon dat in eigen naam doet, kan het altijd gebeuren dat je de controle over je domeinnaam verliest wanneer die persoon het bedrijf verlaat. 

Domeinnamen zijn belangrijke uithangborden voor merken, organisaties en ondernemingen. Wie nu precies de rechten heeft op een bepaalde domeinnaam ligt niet altijd voor de hand.

Tip 5: controleer je gegevens

Controleer bij de registratie of de contactgegevens voor de geregistreerde domeinnaam correct zijn. Dat doe je door de domeinnaam die je net registreerde hieronder in te geven.

Als je gegevens niet correct zijn, neem je best onmiddellijk contact op met je registrar.