Nieuws

Met HackShield worden kinderen Cyber Agents

10 mei 2022

HackShield is een game, ontwikkeld in Nederland, die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Ze gaan aan de slag gaan als Cyber Agent en moeten zichzelf en anderen beschermen tegen cybercriminelen. Terwijl ze dat doen, leren ze van alles bij over cybersecurity en veilig internetten.

Ze worden ook aangespoord om hun kennis over te dragen aan oudere generaties. Via Quests kunnen de kinderen hun ouders en grootouders uitdagen. Er is zelfs een mogelijkheid om eigen levels aan te maken die ze dan samen met hun vrienden kunnen spelen. HackShield stelt het denkvermogen van de jonge Cyber Agents echt op de proef.

De ideale manier dus om je kinderen weerbaar te maken tegen cybercrime.

“Ik ben al verslaafd, ik wil blijven spelen. Je moet echt je brein gebruiken.”

Thuis, op school en in je gemeente

HackShield ontwikkelde spelformules voor klassen en gemeenten, het werkte daarvoor samen met gemeenten in België en Nederland. Deelnemende gemeenten zijn namelijk op zoek naar Cyber Agents die ervoor zorgen dat hun omgeving het internet veilig kan gebruiken. De beste Cyber Agents maken zelfs kans om officieel gehuldigd te worden door hun gemeente.

Speel HackShield volledig gratis

HackShield is volledig gratis. Je speelt het op een laptop of pc via www.joinhackshield.be, maar voor een optimale ervaring raden we aan de app voor tablet of smartphone te downloaden in de App Store of Google Play.

Spelenderwijs bewust van cybersecurity

Kinderen groeien op met het internet. Het is een belangrijk en voor de meesten onmisbaar onderdeel van hun dagelijkse leven. Tegelijk is cybercrime de snelst groeiende vorm van criminaliteit en viseren criminelen niet langer in de eerste plaats bedrijven en overheden, maar ook individuen. Wanneer kinderen zich niet bewust zijn van de risico’s die ze online lopen, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. ‘Ze spelenderwijs vertrouwd maken met cyberrisico’s loont, want jong geleerd is oud gedaan’, zegt Cathy Suykens, Operations Manager bij de Cyber Security Coalition.

"De huidige generatie jongeren is met een tablet geboren. Maar dit betekent niet dat deze digitale whizzkids ook cyberwijs zijn."

‘De huidige generatie jongeren is met een tablet geboren. Maar dit betekent niet dat deze digitale whizzkids ook cyberwijs zijn’, zegt Suykens. ‘Om hun digitaal welzijn te verzekeren, moet cyberveiligheid in het DNA van de jongeren zitten.’

Het is de missie van DNS Belgium om mensen een veilige internetervaring te bezorgen. Daartoe nemen we zelf heel veel initiatieven op het vlak van cybersecurity. Maar we proberen mensen ook bewust te maken van hun veiligheid online en hun kennis van cybersecurity te vergroten. Hoe vroeger je daar werk kan van maken, hoe beter natuurlijk. Daarom is DNS Belgium heel verheugd met het initiatief HackShield.

Meer weten?

Meer informatie over het spel vind je op www.joinhackshield.be

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.