Nieuws

Heerlijk helder: domain drop catching

01 januari 2018

Er bestaan verschillende methoden om een domeinnaam te bemachtigen. Een daarvan is domain drop catching – het oppikken van een domeinnaam zodra de registratie vervallen is. Hoe gaat het in zijn werk en waar schuilt het gevaar?

Domain drop catching

Bij Domain drop catching wordt een domeinnaam die niet vernieuwd is onmiddellijk na zijn vrijgave opnieuw geregistreerd. De drop catcher zal die domeinnaam vervolgens verkopen aan de hoogste bieder. Sommige bedrijven bieden zelfs 'drop catching services' aan aan hun klanten en kopen zo dus een domeinnaam in opdracht van hun klant.

Een drop catcher profiteert eigenlijk gewoon van het feit dat een domeinnaamhouder vergeten is om zijn registratie te verlengen. Meestal zal de registrar, het bedrijf waar u uw domeinnaam registreerde, u tijdig herinneren aan de naderende vervaldag. Maar wanneer de contactgegevens ontbreken of onvolledig zijn, kan hij u niet bereiken…

Tip: Controleer bij uw registrar of uw controlegegevens up-to-date zijn. Zo voorkomt u dat u een uitnodiging tot hernieuwing van uw registratie mist!

Eén dag te laat, domeinnaam verloren?

Helaas is het zo dat u geen eeuwigdurend recht hebt op een domeinnaam. Wanneer de betaaltermijn voor de registratievergoeding vervallen is, kunt u geen aanspraak meer maken op de domeinnaam – tenzij de domeinnaam als merk gedeponeerd werd of op een andere manier beschermd is.

De meeste TLD 's hebben wel een procedure uitgewerkt die u als domeinnaamhouder beschermt wanneer u de registratierechten enkele dagen te laat betaalt:

  • bij .be: wordt de domeinnaam niet verlengd, dan komt hij in quarantaine voor een periode van 40 dagen; de domeinnaam is niet actief maar kan wel gereactiveerd worden
  • bij de gTLD 's voorziet ICANN de Redemption Grace Period en Pending delete. Bij .vlaanderen en .brussels betekent dat:
    • dat u uw domeinnaam tijdens een periode van 30 dagen toch nog kan verlengen
    • dat u gedurende 5 dagen nadat u ook tijdens de Redemption Period de registratie niet hernieuwd hebt, de domeinnaam nog kan verlengen.

Noot: Sommige registries van top level domains, zoals .no, .ac en anderen, bieden ook de mogelijkheid om een back order te plaatsen voor een domeinnaam. Daarbij krijgt u de belofte dat u de domeinnaam, zodra hij vrijkomt, als eerste kan registreren. U moet dan wel een vergoeding betalen voor de back order, die net als de eigenlijke registratie, na een bepaalde periode vernieuwd moet worden.

Drop catching: een hele business

U hebt het al begrepen: domain drop catching kan heel lucratief zijn, en er is een hele business rond ontstaan. Sommige drop catchers proberen alle interessante domeinnamen zelf op te kopen, wanneer die vervallen zijn. In dat geval spreekt men van 'domain warehousing'. U kunt als het ware in hun domeinnamen-grootwarenhuis gaan winkelen voor de geschikte domeinnaam.