Er is geld van mijn rekening verdwenen. Waar kan ik terecht?

Lees onze tips

Stel: er is geld van je rekening verdwenen zonder dat je zelf een aankoop deed. Lees onze tips om je geld terug te krijgen.

Sinds 2018 zijn banken wettelijk verplicht alle 'phishingafhalingen' te vergoeden.

Kathleen van DNS Belgium

Hoe gaan criminelen te werk?

Merk je dat er door oplichters geld van je rekening werd gehaald? Dat kan door phishing  of na een aankoop op een malafide webshop, maar ook omdat je bankkaart gestolen werd.

Wat kan je doen?

Verdween er op onrechtmatige wijze geld van je rekening?  Dan kan je een officiële vraag bij je bank indienen om terugbetaald te worden. De bank moet daar binnen een redelijke termijn op antwoorden. Veel banken lijken daar onderuit te willen komen, maar weet dat ze sinds 2018 wettelijk verplicht zijn alle ‘phishingafhalingen’ te vergoeden, tenzij er sprake is van grove nalatigheid. Recent nog won een koppel, dat door phishing maar liefst 11.000 euro van hun rekening zag verdwijnen, een rechtszaak tegen hun bank, omdat die weigerde het volledige bedrag te vergoeden.

Betaalde je online met je kredietkaart voor iets wat je nooit toegestuurd kreeg? Dan kan je bij de uitgever van je kredietkaart terecht. Die kan het geld laten terugvorderen. Het is voldoende om het betwistingsformulier van de uitgever van je kredietkaart in te vullen binnen de drie maanden na de malafide transactie.

Wie bedrog vaststelt op zijn Visa-kaart of MasterCard, kan ook terecht op www.mijnkaart.be.
Betaalde je met PayPal? Dan kan je jouw betaling intrekken. Hier lees je hoe dat moet.

Waar kan ik internetmisbruik melden?

Na een confrontatie met internetmisbruik is het aan te raden om je tot de FOD Economie of  je lokaal politiekantoor te wenden:

  • Met een klacht gerelateerd aan online handelspraktijken kan je terecht bij de FOD Economie. Dat kan wanneer je bijvoorbeeld denkt dat je consumentenrechten geschonden worden bij aan- of verkopen op het internet. Ook in het geval van spam en fraude bij merken of producten dien je best een klacht in bij deze overheidsdienst via het meldpunt.
  • Andere online misdrijven die strafrechtelijk vervolgd kunnen worden (bijvoorbeeld ICT-criminaliteit zoals phishing, hacking en identiteitsdiefstal) geef je aan bij je lokale politie. Zij nemen de zaak verder op en indien er een onderzoek komt, voert de RCCU of de FCCU dit uit.

Lees ook onze andere tips