5 tips om je te wapenen tegen phishing

Phishing is een vorm van cybercriminaliteit die de voorbije jaren sterk in opmars is. Het komt er telkens op neer dat criminelen je vertrouwen misbruiken om persoonlijke gegevens te stelen. Vaak gaat het om inloggegevens en paswoorden die ze dan gebruiken om je geld afhandig te maken.

Lees alles over de verschillende vormen van phishing en hou vooral onderstaande tips in gedachten, zo geef je criminelen geen kans!

1. Let op met afzenders die je niet kent

Wanneer je een bericht of een e-mail krijgt van iemand die je niet kent, mag je al extra voorzichtig zijn. Meestal gaat het om commerciële mails en nieuwsbrieven van winkels waar je ooit iets gekocht hebt en zijn er geen slechte bedoelingen in het spel.

Maar het kan nooit kwaad om voorzichtig te zijn met mails van mensen die je niet kent. Het onderwerp van de e-mail kan ook al een alarmbelletje doen afgaan.

 

2. Wees niet goedgelovig

De tijd dat je malafide e-mails kon herkennen aan hun slordige opmaak en de taalfouten, ligt achter ons. Het is daarom belangrijk dat je de inhoud goed bestudeert van mails die je krijgt van onbekende afzenders. Heb je zogezegd iets gewonnen in een wedstrijd waar je nooit van gehoord hebt? Heb je geld geërfd van iemand in het buitenland die je niet kent? Dan doe je er best aan niet op links in de mail te klikken.

Vragen ze je met aandrang om je gegevens te controleren of aan te passen op een website waarnaar ze verwijzen in een mail of sms’je? Dat is dat altijd verdacht.

In dergelijke mails moet je vooral niet op de links klikken. Doe je dat toch dan beland je op een onveilige website waar malafide mensen naar jouw gegevens gaan vragen of waar vanzelf schadelijke software op je computer wordt geïnstalleerd.

Door met je muis op de link te gaan staan (zónder te klikken!) verschijnt het webadres waarnaar de link verwijst. Dat is niet wat je in de mail te zien krijgt. Je kan achter elk stukje tekst immers een webadres verbergen.

Wanneer het webadres heel lang is en een betekenisloze opeenvolging van cijfers en letters bevat, vertrouw je het beter niet. Als je een mail krijgt die zogezegd van jouw bank komt (stel bv. KBC) en de valse link begint niet met www.kbc.be/ dan weet je dat je in het ootje wordt genomen. Dat brengt ons naadloos naar de volgende tip.

4. Pas niet zomaar je gegevens aan

Financiële instellingen en overheidsinstellingen gaan nooit per mail of per sms vragen naar je persoonlijke gegevens of vragen om die aan te passen. Ze hebben jouw gegevens en als je die moet aanpassen, dan sturen ze per brief een uitnodiging om telefonisch een afspraak te maken en tot bij hen te komen. Of je krijgt de melding dat je je gegevens aan een bankautomaat moet aanpassen.

Hoe echt ze er ook uitzien, mails van je bank of een andere instelling, waarin ze je vragen om via een website (die er ook volledig uitziet als die van je bank) je gegevens in te vullen, aan te passen, te bevestigen, mag je onmiddellijk verwijderen. Die komen altijd van criminelen.

5. Neem contact op met de afzender

Krijg je een berichtje of een e-mail die je verdacht blijkt? Neem dan gewoon contact op met de persoon of de instelling van wie het bericht of de e-mail komt. Doe dat niet door te antwoorden op de betreffende mail, maar door hem door te sturen naar een bekend e-mailadres van die persoon of instelling.

Opgelicht? Grijp onmiddellijk in

Heb je een mail of een bericht met een verdachte link ontvangen? Ben je zeker dat je een valse mail kreeg? Stuur hem door naar verdacht@safeonweb.be. Zij zullen de boodschap en de afzender verder onderzoeken. Op www.safeonweb.be vind je overigens heel wat nuttige informatie over je online veiligheid.

Heb je toch op een link geklikt in een phishingmail? Vul dan in geen enkel geval formulieren in en download nooit documenten of software. Als je toch een paswoord hebt ingevuld dat je ook elders gebruikt, ga dat paswoord dan vernieuwen op elke site en toepassing waar je het gebruikt.

Merk je dat cybercriminelen geld van je bankrekening hebben kunnen halen? Schakel dan onmiddellijk de politie in, verwittig je bank en laat via Card Stop je bankkaart blokkeren. Dat kan je doen op het gratis nummer 070 344 344.