E-gov: je administratie en financiën online regelen

Voor heel wat administratieve verrichtingen met de overheid, met je bank, met verenigingen en instellingen, hoef je vandaag niet langer je huis uit. Je kan dat allemaal gemakkelijk op het internet regelen. Nu ja, gemakkelijk is misschien veel gezegd… toch zeker die eerste keren... Je hebt minstens een functionerende kaartlezer en de pincode van je elektronische identiteitskaart (eID) nodig of de ITSME-app op je smartphone.

E-gov biedt heel wat mogelijkheden…

Maar als je dat allemaal bij de hand hebt, zijn er heel veel nuttige toepassingen die je 24 uur per dag kunt gebruiken, vanuit je luie zetel. Handig voor ouderen die wat minder mobiel worden. We geven hieronder een overzicht van de nuttigste overheidswebsites.

Je belastingen online

Tax-on-web kennen we intussen allemaal. Het is een onderdeel van MyMinfin waar je je volledige fiscale dossier en al je gegevens terugvindt en kunt aanpassen. Daar vind je alles wat met je financiën bij de overheid te maken heeft.

Bekijk op het YouTube-kanaal van de FOD Financiën hoe je hun toepassingen gebruikt.

Je pensioen online

Om je pensioendossier te raadplegen – zowel voor werknemers als gepensioneerden – kan je terecht op MyPension (https://www.mypension.be/nl). Je vindt er je persoonlijke informatie over je wettelijk en eventueel aanvullend pensioen.

Bekijk op het YouTube-kanaal van de federale Pensioendienst hoe je online je pensioen beheert.

Je gezondheid online

MijnGezondheid is een online gezondheidsportaal. Via dat portaal krijg je zicht op je persoonlijke gezondheidsgegevens en nuttige informatie over gezondheid in het algemeen. Je kan er bijvoorbeeld al je voorschriften voor medicatie, je medicatieschema, je dossier bij de thuisverpleging raadplegen. Je kan er ook doorklikken naar je ziekenfonds en uiteraard vind je er sinds kort ook alle informatie over COVID-19, je vaccinatie, sneltests etc.

Ontdek op YouTube de instructiefilmpes die het Riziv aanbiedt om je helpen MijnGezondheid.belgie.be te gebruiken.

… en enkele struikelblokken

E-gov is best handig, maar het komt toch met enkele struikelblokken. De overheidswebsites bevatten veel persoonlijke en gevoelige gegevens. Daarom zijn ze zeer goed beveiligd. Dat maakt helaas ook dat de procedures om aan te melden en in te loggen behoorlijk complex zijn.

Zoals we al zeiden, hou je best je eID, je kaartlezer of je smartphone bij de hand. Het gebeurt wel eens dat je om je kaartlezer te kunnen gebruiken, eerst een software-update moet installeren. Dat loopt niet altijd van een leien dakje. Wanneer je dat gedaan hebt, kan je je aanmelden met je eID. Als je tenminste je pincode nog kent of weet waar je die hebt bewaard, toen je zoveel jaar geleden je nieuwe identiteitskaart ging halen…

Een alternatief is de ITSME-app van de overheid. Wanneer je die app op je smartphone installeert kan je relatief eenvoudig inloggen op overheidswebsites. Om ITSME te installeren moet je je eerst identificeren. Dat kan met je bankkaart en het bakje dat je gebruikt voor internetbankieren (let op: dit werkt niet voor alle banken) of… met je eID en je kaartlezer.

Test of je digitaal veilig bent

Op Safeonweb kan je testen of je toestellen en je accounts goed beveiligd zijn. Je kan er ook je kennis over phishing testen. En natuurlijk vind je er nog een hele hoop andere tips voor je veiligheid online.

Tot slot nog enkele tips

1. Opletten met valse mails en berichten

Officiële overheidsinstellingen, banken, verzekeraars… sturen nooit e-mails of sms’jes waarin ze je vragen je gegevens in te vullen of aan te passen. Wanneer je berichten krijgt die zogezegd van officiële instellingen komen en waarin ze je vragen een link aan te klikken om daar je gegevens in te vullen of aan te passen, moeten er een hele hoop alarmbellen afgaan.

Ga nooit in op dergelijke mails of berichten, hoe echt of officieel ze er ook uitzien.

Meer over fraude via mail en berichten

2. Opletten met online shoppen

Online shoppen is natuurlijk handig, maar meestal moet je ook online betalen. En dat doe je vaak onmiddellijk nadat je een bestelling hebt geplaatst. Er zijn heel wat frauduleuze webshops die je laten betalen voor een aankoop die ze je nooit zullen versturen. Wanneer je online winkelt mag je best wat wantrouwig zijn.  

Koop je vaak online en betaal je met je kredietkaart, volg dan wekelijks op welke betalingen er van je rekening gaan en neem onmiddellijk contact op met je bank als je verdachte transacties ziet.

Lees onze tips voor veilig online winkelen