Nieuws

Belgen en het internet

13 september 2018

Belgen en voetbal was de voorbije zomer een match made in heaven. Maar hoe zit dat met Belgen en het internet? Uit recent marktonderzoek van DNS Belgium blijkt dat Belgen het internet zien als een essentieel deel van hun dagelijks leven en een bron van ontspanning. Tegelijk worden we steeds voorzichtiger wanneer we surfen.

Vrouwen zijn vaker online

Uit het onderzoek dat Insites Consulting deed in opdracht van DNS Belgium bij inwoners van België tussen de 16 en de 70 blijkt dat we het internet vooral zien als een bron van vrijheid. In vergelijking met ons vorige marktonderzoek maken Belgen zich nu meer zorgen over de veiligheid van het internet en zijn ze voorzichtiger dan vroeger bij het surfen. 

Opvallend in ons onderzoek is ook dat vrouwen ervan houden constant geconnecteerd te zijn om up-to-date te blijven. Ze zitten dus ook significant vaker op het internet dan mannen, thuis als ontspanning. Gelukkig zijn ze ook voorzichtiger dan mannen en meer bezorgd om de veiligheid van het internet. 72 procent van de ondervraagde vrouwen zegt te letten op hoe betrouwbaar de websites die ze bezoeken eruitzien.  

45-plussers zijn het meest voorzichtig

Mannen zijn duidelijk wat nonchalanter wanneer het over veiligheid op het internet gaat: 54 procent let op welke websites ze bezoeken en laat websites die ze niet vertrouwen links liggen. Voorzichtigheid neemt ook toe met de leeftijd. 45-plussers kijken online veel beter uit dan wie jonger is. Van de 55-plusser zegt zelfs 67 procent goed op zijn veiligheid te letten wanneer ze het internet gebruiken.

Uit ons onderzoek blijkt ook dat mensen die al een domeinnaam hebben vaker online zijn dan mensen die geen domeinnaam hebben en dat ze ook meer bezig zijn met veiligheid op het internet en zichzelf vaker als een expert beschouwen. Niet geheel onlogisch natuurlijk dat wie een eigen domeinnaam heeft, meer met het internet en veiligheid op het internet bezig is. 

Daarom kiezen ze bij voorkeur voor gekende en betrouwbare extensies (.be en .com) om hun domeinnaam te registreren.

Belangrijkste cijfers

  • 5% van de Belgische bevolking heeft al een of meerdere domeinnamen geregistreerd.
  • 54% van de ondervraagde Belgen is bekend met het concept ‘domeinnaam’.
  • 61% van de ondervraagde Belgen let goed op welke websites ze bezoeken en surfen nooit naar pagina’s die er onbetrouwbaar uitzien.
  • 57% van de respondenten ziet het internet als een essentieel onderdeel van het dagelijkse leven.
  • Evenveel procent is thuis vaak online als ontspanning.
  • Amper 17% probeert dat net te vermijden en probeert buiten het werk zo weinig mogelijk online te zijn.