Nieuws

Hoe vinden we fake webshops? Met Senne Batsleer.

19 november 2021

Laten we eerlijk zijn, dingen bestellen op het internet is ontzettend handig. Je hebt een gigantische keuze, en als je een paar dagen kunt wachten voor je je bestelling hebt in handen krijgt, kun je het rechtstreeks bij je thuis laten bezorgen.

Maar als er één ding is waar ieder redelijk mens voor op zijn hoede is, dan is het wel het bestellen bij de verkeerde online winkel. Of je nu al eens opgelicht bent geweest of niet, het idee dat je het artikel waarvoor je betaald hebt nooit zou ontvangen is natuurlijk verontrustend.

Daarom is DNS Belgium op een onvermoeibare jacht gegaan naar deze fake webshops. We speuren het Belgische internet af om ze te vinden en offline te halen. Met bijna 100 000 webshops geregistreerd op .be-domeinnamen is dat natuurlijk zo goed als onmogelijk met de hand te doen. Daarom gebruikt DNS Belgium algoritmes om gegevens te verzamelen en na te gaan welke webshop fake is, en welke echt.

Fake webshops worden echter steeds slimmer in hun tactieken om mensen te misleiden. Dat betekent dat onze algoritmes ook slimmer moeten worden, om ze te vinden.

Senne Batsleer deed zijn master-na-master thesis over het vinden van fake webshops, in samenwerking met en bij DNS Belgium. Hij ontwikkelde een aantal mogelijke algoritmes om ze beter op te sporen. In de video die je hierboven ziet, presenteert Senne zijn onderzoek en zijn bevindingen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Lees hier ons volledige interview met hem.

Wil je de video met ondertitels bekijken? Ze zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans, of Engels. Klik op "ondertitels" om ze aan te zetten.

Ook stage of onderzoek doen bij ons?

Bezorg ons jouw cv en motivatiebrief via student-projects@dnsbelgium.be 

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.