Fraude i.v.m. domeinnamen

18.10.2013

Verschillende .be-domeinnaamhouders contacteerden ons ongerust nadat ze door een onbekende firma werden benaderd om dringend de overeenstemmende .com-domeinnaam te registreren.

We waarschuwden in het verleden al voor dergelijke praktijken en vermoeden dat dit een nieuwe variant is.

Een onbekende firma belt de .be-domeinnaamhouders op en waarschuwt ze dat een derde partij de .com-versie van hun .be-domeinnaam wenst te registreren. Omdat zij de .be-domeinnaam al hebben, zouden ze een soort voorrangsrecht hebben en de registratie door die andere partij nog kunnen beletten. Dit is absoluut onwaar: u heeft geen voorrangsrecht op een .com-domeinnaam omdat u toevallig diezelfde .be-domeinnaam hebt geregistreerd.

Bent u niet geïnteresseerd in de .com-variant van uw .be-domeinnaam, ga dan niet in op een eventueel voorstel. Bent u wel geïnteresseerd, neem dan eerst contact op met uw gebruikelijke registrar met de vraag of hij u verder kan helpen.

registrar

Partij die domeinnamen registreert voor bedrijven, instellingen of personen. Naast het ‘verkopen’ van webadressen, kunt u bij een registrar vaak ook terecht voor andere services zoals hosting, webdesign enz. 

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.
.be
Internet business