Nieuws

ISAC voor topleveldomeinen gaat live

19 september 2023

De lancering van de website is de officiële kick-off van het eerste Europese top level domain Information Sharing and Analysis Center (EUR TLD ISAC). Het doel van dit Europese TLD ISAC is het versterken van de cyberweerbaarheid en het verbeteren van de capaciteiten op vlak van cyberbeveiliging. Dit nieuwe initiatief bevordert de samenwerking tussen beheerders van topleveldomeinen (registries) in heel Europa.

Proactieve cyberbeveiligingsmaatregelen worden steeds belangrijker. Zeker omdat cyberbedreigingen blijven evolueren en uitdagingen vormen voor het digitale landschap. De TLD ISAC-website is een platform voor het delen van inzichten en goede praktijken. Het is een centraal contact- en informatiepunt voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp of in het bundelen van krachten om cyberbedreigingen aan te pakken. 

Paul Lewis, CISO bij Nominet en voorzitter van de TLD ISAC-stuurgroep: "Dit ISAC is ongelooflijk waardevol omdat het ons een platform biedt om onze collectieve uitdagingen met elkaar te delen. Door kennis, ideeën en best practices uit te wisselen, bieden we het hoofd aan cybercriminelen en proberen we gelijke tred te houden met het dreigingslandschap. Door deze proactieve aanpak geven we een positief signaal naar de sector van beheerders van topleveldomeinen."

Kristof Tuyteleers, CISO bij DNS Belgium en voorzitter van de TLD ISAC-werkgroep: "We verzamelen een schat aan informatie en ervaring door alle leden samen te brengen binnen de TLD ISAC-werkgroep. Die gedeelde kennis stelt ons in staat onze cyberbeveiliging en onze reactie op toekomstige cyberdreigingen te verbeteren. De website is een belangrijke facilitator. Het is ook ons visitekaartje voor geïnteresseerde belanghebbenden. Je leest er wat het ISAC te bieden heeft en hoe waardevol onze gezamenlijke bijdrage is aan de wereldwijde veiligheid van de domeinnaamruimte."

De website bundelt informatie en artikels, samengesteld door experts van de TLD ISAC-werkgroep. Een artikel over het meten van het maturiteitsniveau van cyberveiligheid markeert de lancering van de website. Daarna volgen regelmatig nieuwe publicaties. Artikels over DDOS-aanvallen op authoritative servers en het gebruik van firewalls, en over ongepatchte DNS-servers op interne netwerken zitten al in de pijplijn. 

Het TLD ISAC wordt ondersteund door CENTR , de vereniging van Europese ccTLD -registries (country code top-level domain). De stuurgroep, die bestaat uit de stichtende leden van het TLD ISAC, zorgt voor strategisch overzicht. In een later stadium verwelkomt het TLD ISAC samenwerkingspartners. Geïnteresseerde partijen kunnen nu al contact opnemen met de voorzitters van de stuurgroep en de werkgroep.

De oprichtende leden van het TLD ISAC zijn:

Het TLD ISAC wordt ondersteund door CENTR.

Persvragen pikt Nina Elzer op: nina@centr.org.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.