Nieuws

Hoeveel kost een domeinnaam?

04 augustus 2022

Wie een domeinnaam heeft, betaalt daar jaarlijks een klein bedrag voor. Afhankelijk van bv. de extensie of de extra diensten die je hostingpartner aanbiedt, verschilt dat bedrag.

Wat je betaalt voor een domeinnaam is natuurlijk niet wat die effectief kost, maar ook niet wat hij waard is. Afhankelijk van de registrar bij wie je langsgaat, kost een .be-domeinnaam gewoonlijk tussen de 5 en de 50 euro per jaar. En dan spreken we niet over tijdelijke promoties die registrars aanbieden. 

Kost vs. waarde 

En dat brengt ons bij een belangrijke prijsbepalende factor: de extensie. Sommige extensies zijn heel goedkoop, andere net heel duur. Voor een domeinnaam met de zakelijke extensie .inc leg je al gemakkelijk 3000 euro per jaar neer. Zulke uitschieters bewijzen vooral dat een domeinnaam zoveel kost als hij de persoon of, in het geval van .inc, het bedrijf waard is.

Daarbij speelt beschikbaarheid ook een rol: als je een geregistreerde domeinnaam wil overkopen van de huidige domeinnaamhouder, kan je dat een aardige duit kosten. Zo zien zogenaamde ‘domainers’ er brood in om interessante domeinnamen te registreren om die achteraf aan geïnteresseerden te verkopen. Sommige bedrijven, zoals Sedo, bieden domeinnamen aan op een veilingsite. Hierbij kunnen de prijzen serieus oplopen. 

De reële waarde van een domeinnaam ligt natuurlijk niet zo hoog. Voor .be-, .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen bepaalt DNS Belgium de ‘groothandelsprijs’. Die ligt een stuk lager dan de prijs waaraan registrars ze verkopen, maar rechtstreeks bij ons kan je geen domeinnaam kopen.

Het zijn registrars die bepalen hoeveel je uiteindelijk voor een domeinnaam betaalt. Daarbij worden de extra diensten die je bij je domeinnaam krijgt in rekening gebracht. Die verschillen per registrar. Bij sommigen betaal je een prijs voor een pakket waar de hosting van je website en een aantal e-mailadressen inbegrepen zijn. Bij anderen betaal je voor alles afzonderlijk.  

Ecologische kost van een domeinnaam  

Een groot deel van de activiteiten van DNS Belgium is erop gericht de verschillende zones die we beheren (.be, .vlaanderen en .brussel) beschikbaar en veilig te houden. Door wat we doen, zorgen we er met andere woorden voor dat de website die je op jouw domeinnaam hebt staan, online blijft en mensen die blijven raadplegen. 

Maar onze activiteiten hebben uiteraard ook een ecologische impact (we proberen die wel zo klein mogelijk te houden). Dat wil dus ook zeggen dat er aan jouw domeinnaam een ecologische kost verbonden is. In 2020 stootte DNS Belgium 123 ton CO2 uit, omgerekend per domeinnaam bedraagt de voetafdruk 72 gram CO2. Dat is evenveel als de directe CO2-uitstoot van 475 meter rijden met een gemiddelde wagen.

Dat valt op zich heel goed mee, zal je denken. Maar bedenk wel dat er wereldwijd miljoenen websites en domeinnamen zijn. DNS Belgium doet er alles aan om haar CO2-uitstoot te reduceren. Het deel dat we niet kunnen reduceren, compenseren we. Hierdoor mogen we ons sinds 2018 ieder jaar terug CO2-neutraal noemen. 

Gratis domeinnamen? 

Bestaan er ook gratis domeinnamen? Zeker. Veel gekende platformen om websites te bouwen, bieden naast hun betalende oplossingen een gratis alternatief aan. Dan staat je website of blog op een domeinnaam die er als volgt uitziet: 

  • gebruikersnaam.wix.com/jouwwebsite 
  • jouwwebsite.weebly.com 
  • jouwwebsite.wordpress.com 

Zo’n generieke domeinnaam is leuk voor persoonlijk gebruik, om even te experimenteren en je ideeën uit te testen, maar erg professioneel komt dat natuurlijk niet over. 

Vooral als je je website, shop of blog voor professionele doeleinden wil gebruiken, doe je er toch goed aan een unieke domeinnaam te kopen. Want wees nu eerlijk, als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf opstart dan is de jaarlijkse prijs van een domeinnaam maar een kleine kost om professioneel over te komen, je vindbaarheid bij zoekmachines te verbeteren en je naamsbekendheid te verbeteren, toch?  

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.