Nieuws

Online identiteitscontrole bij domeinnaamregistratie

01 maart 2022

Wil je een domeinnaam registreren? Dan controleren wij of je dat doet met bestaande en correcte gegevens. Tot nu toe kon je in geval van twijfel je identiteit bewijzen door ons identiteitsdocumenten te bezorgen via e-mail. Vanaf nu kan een Belgische particulier zijn identiteit via itsme of eID valideren. Daardoor gebeurt de verificatie sneller, ook buiten de werkuren.  

Waarom deze controles? 

Frauduleuze registraties hebben dikwijls valse of onvolledige gegevens. Als wij die er op voorhand uithalen, vermijden we dat zo’n domeinnaam schade berokkent aan de Belgische internetgebruiker

Hoe werkt het? 

  • Als we zien dat de houdergegevens van je domeinnaam niet compleet of mogelijk onjuist zijn, registreren we de nieuwe domeinnaam zonder deze te activeren.  
  • Via een e-mail vragen we je je identiteit te bewijzen. Je registrar ontvangt dit bericht ook. 
  • Je klikt op de link in de mail en kiest om je gegevens te valideren via itsme of eID. 
  • Wij lezen je identiteitsgegevens uit en vergelijken die met de gegevens die bij je domeinnaam horen. 
  • Komen die gegevens overeen, dan activeren we je domeinnaam
  • Zijn de gegevens anders, dat moet je eerst contact opnemen met je registrar of het bedrijf dat je domeinnaam registreerde. Enkel zij kunnen je gegevens aanpassen. 
  • Als de gegevens kloppen, wordt je domeinnaam geactiveerd. 

Bekijk zeker onze video om het proces eens te doorlopen. 

Privacy 

Wij willen enkel de gegevens controleren die je bij registratie van je domeinnaam invulde: naam en adres. Geen van deze persoonsgegevens geven wij vrij. Als privépersoon blijven je gegevens altijd onzichtbaar op onze website. We hebben onze privacy policy aangepast zodat het duidelijk is welke gegevens wij verwerken. 

Toekomst

De bedoeling is om Registrant Verification in de toekomst verder uit te bouwen met meerdere identificatiesystemen zoals IDIN (voor Nederland) om zoveel mogelijk landen te kunnen ondersteunen. Zo willen we uiteindelijk de identiteit van alle nieuwe domeinnaamhouders verifiëren zodat de .be-zone zo correct en veilig mogelijk is

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.