Preventie

DNS Belgium vindt het uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat je zorgeloos kan surfen naar .be-websites. Er worden namelijk nogal wat domeinnamen geregistreerd met slechte bedoelingen. Om nep-webshops op te zetten of je misleiden en via nagemaakte websites gegevens of zelfs geld van je los te krijgen. We sporen zo veel mogelijk domeinnamen op die voor frauduleuze doelstellingen geregistreerd worden. Op basis van objectieve criteria willen we ze proactief uit de zone halen.

Nep webshops

Webshops worden opgezet om je te misleiden. Je koopt iets, betaalt maar ontvangt niets. en intussen heb je je creditcardgegevens gedeeld. Het is dus cruciaal deze zo snel mogelijk te stoppen.

 • samenwerking FOD Economie: als de FOD Economie een klacht krijgt en ons een ernstige inbreuk meldt, maken we de betrokken .be-domeinnaam onmiddellijk ontoegankelijk. De houder van de domeinnaam kan nog aantonen dat hij geen slechte bedoelingen heeft
 • op basis van deze frauduleuze e-commerce sites ontwikkelden we zelf een algoritme waarmee we gelijkaardige sites kunnen detecteren

Controle houdergegevens na activering

Cybercriminelen registreren vaak een domeinnaam met valse of onvolledige gegevens. Daarom is het ook belangrijk zo snel mogelijk na de registratie van een domeinnaam in te grijpen:

 • screening: na registratie controleren we de gegevens van de domeinnaamhouder. Zijn deze niet correct of volledig? Dan contacteren we de houder om de gegevens aan te passen. Past hij zijn gegevens niet aan binnen de 14 dagen? Dan trekken we de domeinnaam in.
 • als zo'n domeinnaam ook op een lijst staat met malafide domeinnamen, grijpen we sneller in omdat de frauduleuze website anders al heel wat schade kan aanrichten. De domeinnaam verwijst niet meer naar de website. De houder krijgt ook 14 dagen om te reageren.
 • Heb je gemerkt dat de contactgegevens of het e-mailadres van een domeinnaam niet correct zijn? Dien een klacht in. Dat kan op de resultatenpagina van de opzoeking of via onze contactpagina.

NIEUW : controle houdergegevens vòòr activering

Zodra een domeinnaam actief is, kan de eraan gekoppelde website dadelijk schade beginnen aanrichten. Valse webshops verzamelen creditcardgegevens, phishing websites sturen valse berichten uit waar ze je misleiden en naar een nagemaakte site sturen. Daarom willen we al ingrijpen voordat de domeinnaam actief is.

Hoe werkt het?

 • Ons geautomatiseerd systeem controleert de houdergegevens van een domeinnaam tijdens de registratie. Als een aantal parameters bepaalt dat de gegevens mogelijk niet orde zijn, activeren we de domeinnaam nog niet.
 • De houder en zijn registrar  krijgen van DNS Belgium een mail waarin we vragen een bewijs te sturen dat de houdergegevens correct zijn.
 • De houder mailt een document dat aantoont dat de houdergegevens correct zijn naar verification@dnsbelgium.be.
 • Onze supportdienst beoordeelt de documenten en activeert de domeinnaam binnen de 5 werkdagen als de documenten voldoende zijn.
 • Bewijzen de documenten onvoldoende dat de houdergegevens correct zijn? Support vraagt bijkomende informatie. Je domeinnaam blijft geregistreerd maar je kan hem nog niet gebruiken.
 • Bezorg je ons de nodige documenten niet? Je domeinnaam blijft geregistreerd maar je kan hem niet gebruiken.