Geldige domeinnaam

De 'domeinnaam' is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. Een domeinnaam moet uniek zijn. Domeinnamen moeten ook aan een aantal technische vereisten voldoen. Hierin maken we een verschil tussen non IDN-domeinnamen en IDN-domeinnamen.
 
DNS Belgium aanvaardt de volgende domeinnamen niet voor registratie:

 • reeds geregistreerde namen ('first come, first served'-regel).
 • voor .be-domeinnamen: namen in quarantaine, namen aangemerkt als 'out-of-support' of namen die 'on hold' staan
 • voor .brussels- of .vlaanderen-domeinnamen: namen die een speciale status hebben zoals “pending delete”, “pending restore” of “locked”
 • voor .brussels- of .vlaanderen-domeinnamen: namen die zich in een bijzondere situatie bevinden zoals “grace period” of “redemption grace period”
   
 • voor non-IDN domeinnamen:
  • namen die bestaan uit minder dan 2 karakters of meer dan 63 karakters
  • namen die bestaan uit andere karakters dan “a-z”, “0-9” of “-“
  • namen met een “-“ op de derde en de vierde plaats
  • namen die beginnen of eindigen op een “-“
    
 • Voor Internationalized domeinnamen of IDN:
  • namen waarvan het U-label bestaat uit minder dan 2 karakters of namen waarvan het A-label en/of het U-label bestaat uit meer dan 63 karakters
  • namen waarvan het U-label begint of eindigt met een "-"
  • namen waarvan het U-label een "-" heeft op de derde en vierde plaats
  • namen waarvan het U-label bestaat uit andere karakters opgesomd in onderstaande tabel
    
ß àáâãóôþüúð
æåïçèõöÿýòä
œêëìíøùîûñé

 

Gereserveerde domeinnamen

Voor de volgende categorieën van .brussels- en .vlaanderen-domeinnamen gelden beperkingen:

 • Namen met slechts 2 karakters zijn gereserveerd en worden enkel toegekend aan aanvragers die beschikken over de toestemming van de nationale overheid van het land en de registry van de landcode waarmee de aangevraagde domeinnaam overeenstemt
 • Namen van landen zijn ook gereserveerd en worden enkel toegekend aan aanvragers die beschikken over de toestemming van de nationale overheid van het land waarmee de aangevraagde domeinnaam overeenstemt
 • Namen van internationale instellingen zoals het Rode Kruis zijn ook gereserveerd en worden enkel toegekend aan de instellingen in kwestie

 

Meer info vindt u in de algemene voorwaarden voor .be of de algemene voorwaarden voor .vlaanderen en .brussels.

 

Hoe gaat uw browser om met IDN-domeinnamen?

De mogelijkheid om met IDN-domeinnamen te werken bestaat sinds IDNA 2003, een standaard die werd uitgewerkt om verschillende applicaties te laten werken met accenttekens. Alle recente browers ondersteunen de IDNA 2003 standaard. Achter de schermen zal uw browser (Internet Explorer, Firefox, Chrome,...) een IDN-domeinnaam via een speciale codering omzetten naar een ASCII vorm (een vorm die enkel gewone letters, cijfers of een koppelteken gebruikt) om naar dat adres te kunnen surfen. Zo zal uw browser www.dñs.be omzetten naar www.xn--ds-zja.be. Zelf zult u daar in meeste gevallen niets van zien.
 
DNS Belgium implementeert IDNA 2008, wat een evolutie is van de IDNA 2003 standaard. Voor de karakterset die DNS Belgium aanbiedt, is er geen verschil tussen beide versies, behalve voor de Duitse ß. Dit karakter wordt in IDNA 2003 omgezet naar ‘ss’ en dat betekent dat browsers die IDNA 2008 nog niet ondersteunen, domeinnamen met een ß niet zullen omzetten naar een ASCII vorm maar de ß simpelweg vervangen door ‘ss’. Wanneer u bijvoorbeeld naar www.dnßbelgium.be surft, zullen de meeste browers u dus naar www.dnssbelgium.be sturen, waardoor u op een verschillende website terecht komt. Opera en Firefox ondersteunen IDNA 2008.
 
Wanneer een andere partij de ‘ss’ variant van een domeinnaam met een ß heeft geregistreerd, kan een bezoeker, afhankelijk van de browser die hij gebruikt, ofwel op uw website ofwel op een andere website terecht komen. Daarom is het aangeraden om van domeinnamen met een ß ook de versie met ‘ss’ te registreren.

U-label

Een U-label is de IDN-domeinnaam met de speciale karakters, zoals 'belgië.be'

A-label

Een A-label is de ASCII versie van een U-label, met andere woorden: een A-label gebruikt enkel ASCII karakters (A-Z, 0-9 en/of ‘-‘) om de domeinnaam weer te geven. Deze omzetting gebeurt automatisch door het registratiesysteem van DNS Belgium. Deze omzetting is nodig om uw browser naar de juiste pagina te laten surfen. Zo wordt het U-label 'belgië.be' weergegeven als 'xn--belgi-rsa.be' wanneer het omgezet wordt naar een A-label.

registry

Organisatie die domeinnamen beheert. Registries beheren het register van domeinnamen binnen één (of meerdere) domeinextensie(s) zoals .be, .com, .org, .vlaanderen, enz.

Browser

programma waarmee u webpagina’s kan bereiken en lezen. Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox en Safari zijn enkele bekende browsers.

Domeinnaam

een uniek adres voor een website. Een domeinnaam staat eigenlijk voor een IP-adres (reeks cijfers). Omdat cijferreeksen moeilijk te onthouden zijn, worden ze omgezet in domeinnamen . Een domeinnaam bestaat uit minstens twee gedeeltes, gescheiden door een punt.

DNS

Domain Name System (Domein Naam Systeem) of Domain name server. Het wereldwijde DNS is het protocol dat op het internet gebruikt wordt om domeinnamen naar IP-adressen te vertalen en omgekeerd.

Vragen?

Raadpleeg zeker onze FAQ pagina's!

Totaal aantal registraties