Sofie (35) woont in Gent en heeft een hechte band met haar mama, die in De Panne woont. Ze bellen elkaar bijna elke dag en zien elkaar vaak. Maar een tijd geleden kreeg Sofie plots een telefoontje dat haar van slag bracht. Haar mama was opgelicht.
"Mama, mijn gsm is gestolen. Kan je mij geld overschrijven?"
Sofie herinnert zich het moment nog goed. "Mijn mama zat op haar werk toen ze een bericht kreeg van een onbekend nummer. Het klonk alsof ik het was. Geen rare spelfouten, geen verdacht taalgebruik. Gewoon ... normaal.
🚨 Alarmsignaal 1: Onbekend nummer
Krijg je een bericht van een onbekend nummer dat beweert een familielid of vriend te zijn? Wees extra alert. Bel even het vertrouwde nummer om te controleren of het klopt.
Al snel werd haar gevraagd om een openstaande factuur voor verbouwingswerken te betalen." Haar mama had op dat moment een drukke dag en twijfelde geen seconde. "Ze dacht: Sofie zit in de problemen. Natuurlijk help ik haar."
🚨 Alarmsignaal 2: Vraag om geld
Wordt je gevraagd om snel geld over te maken? Neem altijd eerst rechtstreeks contact op met de persoon om wie het gaat. Oplichters spelen in op emoties om je onder druk te zetten.
Binnen enkele minuten had haar mama een bedrag van ruim 2.000 euro overgeschreven. Pas later die dag, toen ze thuiskwam en Sofie écht hoorde, besefte ze dat er iets niet klopte. "Mama belde mijn vriend met de vraag of we het geld goed ontvangen hadden. Ik wist meteen dat er iets mis was. Wij hadden helemaal niet om geld gevraagd."
"Ze weten precies waar ze moeten op inspelen"
Sofie voelde zich machteloos. "Natuurlijk wil je je ouders hiervoor behoeden, maar wat kon ik doen? Het geld was weg en van de oplichters geen spoor."
🚨 Alarmsignaal 3: Contact verbroken
Toch betaald? Neem zo snel mogelijk contact op met je bank. Soms kan een snelle reactie ervoor zorgen dat de betaling nog geblokkeerd wordt.
Wat haar vooral frustreerde, was hoe sluw de fraudeurs te werk gingen. "Ze weten perfect hoe ze moeten inspelen op emoties. Ze gebruiken de band tussen ouder en kind om je te misleiden."
Ze vond het vreselijk om te zien hoe haar mama zich voelde. "Ze was boos op zichzelf. Ze bleef maar zeggen: ‘Hoe heb ik dit niet doorgehad?’ Maar ik zag vooral hoe verdrietig ze was. Ze had gewoon willen helpen. Dat doet pijn."
"Dit gebeurt vaker dan we denken"
Vandaag is Sofie extra waakzaam en neemt ze haar voorzorgen. "We hebben nu de afspraak dat we elkaar altijd eerst face to face spreken vooraleer we zoiets doen."
"Als familie en vrienden moet je er voor elkaar zijn." Sofie benadrukt hoe belangrijk de rol van de omgeving is in het voorkomen van fraude. "Mijn mama dacht dat ze goed deed. Maar als ze mij even had gecontacteerd, hadden we dit kunnen voorkomen.
Ze merkt dat veel mensen denken: ‘Dit zou mij of mijn familie nooit overkomen.’ "Maar het gebeurt sneller dan je denkt. Mijn mama is slim, ze is voorzichtig, en toch is het haar overkomen."
Sofie deelt haar verhaal omdat ze wil dat anderen opletten. "Ik hoop dat meer mensen hierover praten. Dat ze beseffen hoe echt die berichten kunnen lijken. En vooral: dat ze even wachten en eerst bellen of elkaar fysiek ontmoeten. Want één extra check kan een groot verschil maken."
Online oplichting voorkomen?
Jij kan je omgeving beschermen!
Veel slachtoffers van online fraude schamen zich. Ten onrechte. Doorbreek het taboe met deze tips:
1. Praat erover: Toon begrip en maak de risico’s bespreekbaar.
2. Deel je kennis: Leer signalen van fraude herkennen en leg uit waarop te letten.
3. Maak afspraken: Spreek af wat jij nooit via mail of telefoon zult vragen.
4. Blijf alert: Vraag regelmatig of er verdachte berichten of transacties zijn.