Nieuws

Cybersecuritycampagne voor mobiele veiligheid

14 oktober 2022

Zoals elke jaar slaan het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition de handen in elkaar in het kader van de maand van de cybersecurity. Ze doen dat dit jaar opnieuw met een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid. Het thema dit jaar is de bescherming van je mobiele toestellen.

OK klikken is niet altijd OK!

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiel toestel op zak. We gebruiken het om te kunnen shoppen, te gamen, pakjes te traceren, contact te houden met onze vrienden en collega’s… Zonder er lang bij stil te staan downloaden we allerhande handige apps. Vaak doen we dat zelfs zonder te controleren wie de ontwikkelaar van die app is en of die wel te vertrouwen is. Dat is dus niet zonder risico. Als je niet uitkijkt installeer je zomaar een virus. OK klikken is niet altijd OK!

Een van de meest opvallende cyberaanval die afgelopen jaar de gewone internetgebruikers trof, was het FluBot-virus. Dat virus besmette in een mum van tijd duizenden smartphones omdat gebruikers achteloos een applicatie downloadden. Mobiele virussen zijn duidelijk aan een opmars bezig. FluBot was misschien het eerste, maar zeker niet het laatste virus dat mobiele toestellen zal aanvallen. Mensen meer bewust maken van cybersecurity op hun mobiele toestellen is dus allerminst overbodig. 

De boodschap van de campagne is dan ook duidelijk: Download enkel apps uit officiële appwinkels en hou virussen buiten.

De campagne

De nationale campagne startte op 11 oktober en wordt gevoerd via radiospotjes, filmpjes op social media, banners en andere campagnemateriaal. Voor de verspreiding ervan rekenen het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition op het enthousiasme van meer dan 500 organisaties die rechtstreeks of onrechtstreeks iets te maken hebben met cybersecurity.

Over het Centrum voor Cybersecurity België

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is de nationale autoriteit voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie voor cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling kunnen de bevolking, de bedrijven, de overheid en de vitale sectoren zich gepast beschermen. 

www.ccb.belgium.be 

Over de Cyber Security Coalition

De “Cyber Security Coalition” brengt securityspecialisten uit overheidsorganisaties, bedrijven en academia samen met het oog op een efficiëntere verdediging van de overheid, het bedrijfsleven en de burgers tegen cybermisdaad in België. De Coalition rekent hiervoor op de uitwisseling van ervaringen tussen de leden, evenals publicaties met adviezen voor bedrijven en bewustwordingscampagnes naar het grote publiek. De Coalition zal tevens de overheid en het bedrijfsleven adviseren bij het opstellen en uitwerken van de nodige beleidslijnen inzake cybersecurity.

www.cybersecuritycoalition.be

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.