Nieuws

Digitale uitsluiting treft bijna 50 procent van de Belgische bevolking

24 juli 2023

N.B.: De DigitAll campagne liep ook in 2022, DNS Belgium publiceert dus een update van het toenmalig artikel, met de laatste cijfers en acties.

Vandaag loopt maar liefst 46 procent van de Belgische bevolking het risico te worden uitgesloten van de steeds meer gedigitaliseerde samenleving. Daardoor komen hun fundamentele rechten op de helling te staan. Want beeld je maar eens in dat je vandaag zonder toegang tot het internet een huis koopt, of een nieuwe job zoekt. Helaas is dat een realiteit voor een groot deel van de Belgen, in alle lagen van de bevolking ongeacht leeftijd of achtergrond.

Bewustmakingscampagne

Om die realiteit én digitale inclusie extra in de kijker te zetten lanceert DigitAll ook dit jaar op 24 juli een bewustmakingscampagne. De digitalisering gaat razendsnel en de kloof wordt steeds groter. Daarom is het ook zo nodig deze campagne terug in de kijker te zetten.

Deze campagne loopt de campagne ook op radio, televisie, online en in de publieke ruimte. In de kantoren van Bpost, BNP Paribas en Proximus-winkels worden de campagnefolders verdeeld.

Aan de hand van concrete getuigenissen laat de campagne zien dat mensen die geen toegang hebben tot digitale technologie, niet over de nodige vaardigheden beschikken of bang zijn om er gebruik van te maken, vandaag niet meer volledig in staat zijn om hun fundamentele mensenrechten ten volle uit te oefenen.

Op de website www.digitall.be brengt DigitAll de verschillende initiatieven samen, die digitale uitsluiting willen terugdringen. Door het bestaande aanbod te tonen, wil DigitAll ook andere actoren in de samenleving inspireren en motiveren om de weg naar meer digitale inclusie in te slaan.

DNS Belgium steunt DigitAll

DigitAll is een brede coalitie van bedrijven, organisaties uit de sociale sector en overheidsinstellingen bijeenbrengt om samen bewustzijn te scheppen en actie te ondernemen rond digitale inclusie. DNS Belgium ondersteunt, samen met 45 andere organisaties, dit initiatief en ondertekende het charter voor digitale inclusie. We doen dat omdat we ervan overtuigd zijn dat toegang tot de digitale maatschappij een meer duurzame maatschappij zal zijn, waarbij schaarse middelen efficiënter worden ingezet.

Met DigitAll willen we niet alleen een netwerk van relevante kennispartners uitbouwen, maar ook concrete oplossingen bieden om de digitale kloof te dichten. Want die is er ook in ons land nog altijd.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.