Nieuws

Het jargon van de domeinnaamwereld

15 juli 2021

Registrant , registrar, registry , resellers, extensie en ga zo maar door. De wereld van de domeinnamen kent haar eigen jargon. Maar wat betekenen al die woorden en wie doet wat. Hieronder zetten we de belangrijkste termen voor je op een rij.

  • Registry

Een registry is de instantie die alle domeinnamen in een bepaalde extensie beheert. DNS Belgium is dat voor .be, .vlaanderen en .brussels. De voornaamste taak van een registry is voorkomen dat een bepaalde naam tweemaal wordt geregistreerd. De volledige opdrachtomschrijving van DNS Belgium vind je hier.

  • Extensie

Het laatste stukje van de domeinnaam. Bij de domeinnaam dnsbelgium.be is de .be de extensie van de domeinnaam.

  • Registrar

Een registrar is een bedrijf waar je domeinnamen kan registreren. Zij doen dit rechtstreeks bij de registry. De registrar heeft daarvoor per extensie een licentie of accreditatie bij de desbetreffende registry moeten aanvragen. Dikwijls bieden deze registrars ook andere diensten aan zoals web- en emailhosting of andere internet gerelateerde diensten.

  • Reseller

Niet alle bedrijven die domeinnamen verkopen hebben een eigen accreditatie. Toch kan je bij hen terecht voor domeinnamen en gerelateerde producten. Zij treden dan op als reseller van een rechtstreeks geaccrediteerde registrar. Een bedrijf kan zowel registrar als reseller zijn. Het is dan registrar voor die extensies waarvoor het een eigen accreditatie heeft en reseller voor de overige extensies die het verkoopt.

  • Registrant

Een registrant is de houder of de eigenaar van een domeinnaam. Dat kan een bedrijf of organisatie zijn. Ook privépersonen kunnen op hun eigen naam een domeinnaam registreren.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.