Nieuws

Misvattingen over domeinnamen

07 augustus 2019

De cijfers over Belgen en domeinnamen zijn bemoedigend. Steeds meer Belgen weten wat een domeinnaam is en wat je ermee kunt doen. En zoals uit ons meest recente marktonderzoek bleek, is een website of een domeinnaam iets wat voor Belgische ondernemers onlosmakelijk verbonden is met het opstarten van een eigen business

Dat is goed nieuws, maar we moeten ook realistisch zijn: amper 5 procent van alle Belgen heeft één of meerdere domeinnamen geregistreerd. 95 procent heeft dus geen domeinnaam en 65 procent van alle respondenten overweegt ook niet om er een te nemen. Dat is niet onlogisch, want een groot deel van hen heeft geen domeinnaam of website nodig. Het is immers pas wanneer je op het internet iets wil vertellen over jezelf, je hobby, je zaak… dat een website relevant wordt. Maar wanneer we in ons onderzoek doorvragen naar de redenen waarom mensen geen domeinnaam nemen, blijken er toch ook wat misvattingen te bestaan en is de kennis over domeinnamen eerder beperkt.

Geen idee waarvoor het dient

47 procent van de Belgen die geen domeinnaam hebben en ook niet overwegen om er een te nemen, hebben geen idee van wat je met een domeinnaam kan doen. Ze weten niet dat je een domeinnaam nodig hebt om een website online te krijgen en dat je er ook e-mailadres aan kunt koppelen. 

Ondernemingsgezinde Belgen hebben over het algemeen een betere kennis over domeinnamen, maar zelfs bij hen blijft die kennis tamelijk beperkt. Nog steeds 15 procent van hen is niet vertrouwd met domeinnamen, terwijl 27 procent de term al gehoord heeft, maar niet weet wat je ermee kunt doen. 

Domeinnaam registreren? Zo gebeurd!

Vijftien procent van de Belgen denkt dat het moeilijk en complex is om een domeinnaam te registreren. Evenveel Belgen denkt dat het duur is. Een domeinnaam registreren is nochtans in enkele muiskliks gebeurd via een registrar. Registrars zijn firma's die gemachtigd zijn om domeinnamen te registreren voor bedrijven, instellingen of personen. 

Eenmaal je de beschikbaarheid van je domeinnaam gecontroleerd hebt en een registrar hebt gekozen, hoef je enkel nog een paar gegevens in te vullen en de domeinnaam is van jou. De prijs om een domeinnaam te registreren verschilt van registrar tot registrar, exacte prijzen vind je gewoonlijk op hun websites. 

Liever een ander medium?

Negen procent van de mensen die geen eigen domeinnaam heeft, gebruikt een ander medium om zijn plek op het internet op te eisen: een blog via een bestaande website of een pagina op een sociaal medium zoals bijvoorbeeld Facebook. Bij ondernemingsgezinde Belgen ligt dat percentage zelfs nog hoger (24%). 

Je eigen zaak promoten met bv. een Facebookpagina is zeker een goede marketingzet, maar de combinatie met een eigen website blijft toch aan te raden. Voor de meeste Belgen is een website immers niet enkel een bron van informatie, een website bepaalt ook het beeld dat we van een bedrijf hebben. Een bedrijf met een eigen, professionele website, boezemt ons als consument meer vertrouwen in, dan een bedrijf dat enkel een Facebookpagina heeft. 

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde naties.