Nieuws

Preventieve maatregelen voor een stabiele zonefile

11 juni 2020

Vanaf 10 juni 2020 voeren wij extra controles in voordat we de zonefile van de .be-domeinnamen publiceren. Deze automatische controles testen onder andere de geldigheid van DNSSEC -gegevens. Zo zijn we er zeker van dat de zone steeds volledig en correct is voordat ze live komt te staan. DNSSEC wordt meer en meer gebruikt. Daarom is het belangrijk dat deze DNSSEC-data ook in de toekomst altijd correct blijft.  

Het uitvoeren van deze controles duurt 15 minuten voor de .be-domeinnamen. Het kan zijn dat we net een controleproces gestart hebben op het moment dat jouw aanvraag bij ons binnenkomt. In dat geval nemen we jouw aanvraag bij het volgende controleproces mee. Het duurt dus maximaal 30 minuten voordat je nieuwe .be-domeinnaam of de wijziging aan een bestaande, zichtbaar zal zijn op onze publieke nameservers. Let op: bij wijzigingen van een bestaande .be-domeinnaam moet je ook de TTL in acht nemen voordat deze wijziging zichtbaar is voor de eindgebruiker.   

We bouwen telkens een nieuwe versie van de zonefile die de laatste wijzigingen bevat. We doen dit voor de drie domeinnaamzones: .be, .vlaanderen en .brussels. Het controleproces voor 1,6 miljoen .be-domeinnamen duurt langer dan de controle voor 7000 .vlaanderen- en .brussels-domeinnamen. Daarom zal je een nieuwe .vlaanderen- of .brussels-domeinnaam of een wijziging aan een bestaande .vlaanderen- en .brussels-domeinnaam al binnen de minuut kunnen zien.  

Het grote voordeel van deze manier van werken is dat wij steeds zeker zijn dat de gepubliceerde zonefile steeds correct, volledig en gevalideerd is, inclusief DNSSEC-validatie.

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.