Nieuws

Succesvolle verhuis… van je domeinnaam

25 februari 2020

Een verhuis brengt altijd wat stress en gedoe met zich mee. Gelukkig is de verhuis of transfer van een domeinnaam een pak eenvoudiger, zeker met een goede voorbereiding. Als je de antwoorden kent op de volgende vijf vragen, is je domeinnaam verhuizen in een muisklik geklaard!

Ben je goed voorbereid?

Je domeinnaam is het plekje op het internet waar je je website plaatst. Vaak is aan een domeinnaam ook een e-mailadres gekoppeld. Wanneer je besluit om het beheer van je domeinnaam aan een ander bedrijf over te laten, wordt enkel je domeinnaam overgedragen. De e-mailadressen die eraan gekoppeld zijn of de inhoud van je website verhuizen niet automatisch mee. Daarom denk je best op voorhand al even na over wat je allemaal wil verhuizen. Zo voorkom je dat je domeinnaam te snel wordt overgeplaatst en je website en e-mail plots niet meer bereikbaar zijn. 

Wanneer je ook je website en mailboxen wilt verhuizen, is het eenvoudigst om een hostingpakket aan te schaffen bij het bedrijf dat gaat instaan voor de webhosting na de verhuis (dat noemen we een registrar of een reseller). Je kan je website dan al op een voorlopige domeinnaam plaatsen. Daarna pas verhuis je je domeinnaam. Maak altijd een back-up van je website (de teksten, afbeeldingen, bestanden…) voor je de transfer start. Dankzij een goede planning merken je websitebezoekers helemaal niks van deze overdracht! 

Is je e-mailadres correct?

Wil je je domeinnaam verhuizen? Dan kan je hier je transfercode aanvragen. 

Je kan dit ook vragen aan de huidige persoon of firma die instaat voor de hosting van je website, of aan je webmaster. 

De  transfercode is de code die je nodig hebt om je domeinnaam te verhuizen van het bedrijf dat nu instaat voor de hosting van je website, naar het nieuwe. Je hebt ook een transfercode nodig om je domeinnaam over te dragen aan een andere domeinnaamhouder. 

De transfercode wordt naar je e-mailadres gestuurd. Binnen de 7 dagen moet je die transfercode bezorgen aan het bedrijf dat gaat instaan voor de hosting van je website. Zij zorgen ervoor dat de transfer correct gebeurt.

Ga voor je met de transfer start dus zeker even kijken of je bij de registratie van je domeinnaam het correcte e-mailadres hebt opgegeven en of dat het adres is waarop je nog altijd bereikt kunt worden. Dat bespaart je heel wat gedoe achteraf.

Hoe lang duurt het?

Als je dacht dat een domeinnaam verhuizen een complex werk van lange adem is, heb je het mis. De duur van de transfer is wel afhankelijk van de domeinnaamextensie. Heb je een .be-domeinnaam? Dan kan dit in 1, 2, 3 afgerond worden. Nadat je de verhuis hebt aangevraagd, checkt ons registratieplatform of de opgegeven transfercode correct is. Als dat zo is, wordt de transfer onmiddellijk uitgevoerd. Binnen enkele uren kan je domeinnaam al verhuisd zijn! Makkelijk, toch?

Wanneer kan een domeinnaamtransfer niet?

In enkele gevallen kan een registrar jouw transferaanvraag afwijzen of niet uitvoeren. Voor de .be-domeinnamen kan een registrar dat doen wanneer: 

  • een .be-domeinnaam geblokkeerd (on hold status) werd bij een juridische procedure of gerechtelijk bevel,
  • een .be-domeinnaam geblokkeerd (on hold status) werd omdat een alternatieve geschilprocedure via Cepani werd ingeleid,
  • er twijfel is over de identiteit van de persoon die de transfer aanvraagt en of deze wel de echte houder van de domeinnaam is,
  • er nog een transfervergrendeling actief is voor de domeinnaam.

Als dit allemaal niet het geval is, mag een registrar jouw transferaanvraag in principe niet afwijzen en zou alles vlot moeten verlopen. 

Stel dat je domeinnaam werd verhuisd zonder jouw medeweten of toestemming, dan kan je dat melden aan DNS Belgium. Na een juridische evaluatie kunnen wij beslissen om de transfer ongedaan te maken.

Hoeveel kost een domeinnaamtransfer?

Bij je nieuwe registrar of reseller betaal je een bijdrage voor de transfer van je domeinnaam. Ook je huidige registrar of reseller kan voor de transfer een kleine overdrachtskost aanrekenen. Zoek dit op voorhand dus even uit en laat je informeren bij je huidige en je nieuwe registrar/reseller. 

Nu je het antwoord hebt op deze vijf vragen, ben je perfect voorbereid voor je domeinoverdracht!

Met dit artikel ondersteunen wij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties.